stroži nadzor

Udeseterostručene kazne za pariške iznajmljivače apartmana preko Airbnb-ja

11.08.2017 u 17:32

Bionic
Reading

Novčane kazne za vlasnike stanova u Parizu koji ih iznajmljuju preko Airbnb-ja više su nego udeseterostručene u prvoj polovici ove godine, izvijestile su u petak gradske vlasti, pripisujući taj skok strožem nadzoru

Trideset i jednom vlasniku 128 smještajnih jedinica odrezano je ukupno 615.000 eura kazni zbog najma u trajanju duljem od 120 dana godišnje, koliko je maksimalno dopušteno prema lokalnim zakonima, izjavio je za AFP dužnosnik gradskih vlasti Ian Brossat.

'Brojke ne odražavaju eksploziju broja ponuđenih smještajnih jedinica već znatno efikasnije praćenje' za što je nadležan tim od 25 ljudi, ustvrdio je Brossat.

Ujedno je izrazio zadovoljstvo što sudovi strože tretiraju takve prekršaje nego što je ranije bio slučaj. Tako je najviša kazna, odrezana u studenom, iznosila 50 tisuća eura i dvostruko je viša nego u istom lanjskom razdoblju.

Pariz spada među glavna Airbnb-jeva tržišta s registriranih oko 65.000 smještajnih jedinica. Dodatnih 35.000 nudi se preko drugih internetskih platformi.

Pariške gradske vlasti vremenski su ograničile kratkoročni najam apartmana i soba, budući da takve usluge smještaja predstavljaju konkurenciju hotelima, potiču špekulacije na tržištu nekretnina i smanjuju raspoloživi stambeni prostor.

Praksa iznajmljivanja preko Airbnb-a i ostalih internetskih platformi toliko se raširila da su pojedini kvartovi gotovo ostali bez stalnih stanovnika.

'Ne možete stan pretvoriti u bankomat i prijeći u špekulante', rekao je Brossat za francusku radio postaju France Inter.

Airbnb upozorava vlasnike stanova da moraju poštivati ​​lokalne zakone.

Francuska također želi riješiti pitanje poreza budući da Airbnb prema važećim zakonima nije dužan plaćati porez na najam smještajnih kapaciteta u Francuskoj. Budući da se apartmani i sobe u Francuskoj rezerviraju preko europskog sjedišta grupe u Irskoj, kompanija nije obvezna plaćati poreze francuskim vlastima.

Dnevnik Le Parisien izvijestio je početkom tjedna da je Airbnb prošle godine u Francuskoj platio manje od 100.000 eura na ime poreza a njegovu je platformu koristilo više od 10 milijuna Francuza.

U srijedu je ministar gospodarstva Bruno Le Maire kazao da će Francuska udružiti snage s Njemačkom na rješavanju tog problema budući da su Europska komisija i Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) previše spore.

Pariz i Berlin će po Le Maireovim riječima sastaviti zajednički plan najkasnije do sredine rujna koji će ponuditi rješenje i za platforme poput Googlea, Amazona i Facebooka.

'Airbnb ima pravo poslovati u Francuskoj a mi imamo pravo tražiti od Airbnb-ja i svih drugih digitalnih platformi primjereni doprinos za francuski državni proračun', naglasio je ministar.