odlični rezultati

Janaf premašio plan, nakon šest mjeseci s 377,9 milijuna kuna prihoda i 135,1 milijuna kuna neto dobiti

  • Autor: T. O.
  • Zadnja izmjena 29.07.2021 12:27
  • Objavljeno 29.07.2021 u 12:27
Terminal Janafa na Omišlju

Terminal Janafa na Omišlju

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic

JANAF je u šest mjeseci ove godine ostvarilo ukupne prihode od 377,9 milijuna kuna koji su gotovo pet posto veći u odnosu na plan, a poslovni prihodi čine 99,5 posto ukupnih prihoda u tekućem razdoblju, stoji u priopćenju te kompanije

U prvom polugodištu ove godine JANAF d.d. ostvario je bruto dobit od 164,8 milijuna kuna, dok neto dobit iznosi 135,1 milijuna kuna. Prihodi od temeljne djelatnosti Društva, transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata, iznose 371,1 milijuna kuna i veći su za jedan posto od prihoda koji su ostvareni u istom razdoblju prethodne godine te za 4,4 posto od planiranih. Više od 62 posto prihoda iz temeljne djelatnosti ostvareno je u poslovanju s inozemnim kupcima, što potvrđuje izvoznu orijentiranost kompanije. Osim transporta nafte za brojne inozemne i domaće kupce, JANAF gotovo 50 posto svojih prihoda iz skladištenja nafte i naftnih derivata stječe u jakoj konkurenciji na međunarodnom mediteranskom spot tržištu.

Financijski pokazatelji Društva iskazuju iznadprosječne vrijednosti – stopa EBITDA 71,18 posto, koeficijent ekonomičnosti 1,76 te koeficijent tekuće likvidnosti 8,74.

Društvo je u promatranom razdoblju investiralo gotovo 69 milijuna kuna u spremnički prostor, cjevovodni sustav te sustave nadzora, upravljanja, sigurnosti i zaštite. U skladu s razvojem nove poslovne strategije koja se temelji na diverzifikaciji poslovanja u zelenu ekonomiju i niskougljičnu energetsku tranziciju nastavlja se s razmatranjem projekata iz područja obnovljivih izvora energije, kao i mogućih suradnji s potencijalnim partnerima.

"Ostvareni rekordni rezultati poslovanja u ovoj godini pokazatelj su kvalitetnih upravljačkih odluka te dobrog smjera i strategije poslovanja. Nastavak pozitivnog trenda rasta prihoda iz temeljne djelatnosti postignut je usprkos nepovoljnim tržišnim okolnostima vezanim za skladištenje nafte od kojeg imamo više od 40 posto prihoda. No, našim proaktivnim pristupom u proteklom razdoblju prevladali smo nepovoljne okolnosti na naftnom tržištu te stalno povećavamo prihode iz transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata. Rezultati takvog pristupa su stabilan novčani tijek i iznadprosječni financijski pokazatelji poslovanja. Veliki naglasak stavljamo i na diverzifikaciju poslovanja u zelenu ekonomiju i niskougljičnu energetsku tranziciju, odnosno na transformaciju JANAF-a u niskougljičnu energetsku kompaniju, a to ćemo postići izradom i provedbom nove dugoročne razvojne strategije do 2050. godine. Imamo jasnu misiju i viziju kada se radi o vođenju poslovanja, osigurali smo stabilnost upravljanja uz rast i razvoj kompanije, stoga se možemo nadati nastavku ostvarivanja dobrih rezultata i u narednom razdoblju. Postignuti poslovni uspjesi nisu ključni samo za JANAF, nego i za cijelu zemlju, s obzirom na stratešku važnost kompanije za Republiku Hrvatsku i činjenicu da JANAF predstavlja neizostavni dio hrvatske energetske neovisnosti", istaknula je Uprava JANAF-a d.d. predvođena predsjednikom Uprave Stjepanom Adanićem i članom Uprave Vladislavom Veselicom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!