BRODARI

Jadroplov značajno širi flotu, kupuje dva tankera

14.02.2022 u 09:35

Bionic
Reading

Jadroplov bi već u ožujku trebao značajno proširiti flotu, posebno u kvalitativnom smislu

Splićani već neko vrijeme priželjkuju takvu akviziciju, potvrđuje to i kap. Ivan Pavlović, predsjednik Uprave. I njegov prethodnik imao je slične planove.

– Već duže vrijeme Jadroplov se kadrovski i tehnički priprema za operiranje kemikal tankera i ulažemo maksimalne napore za kupnju ta dva broda od Brodotrogira, a koji su u vrijeme gradnje bili proglašeni brodovima godine.

Pregovori su u završnoj fazi. Još je potrebno usuglasiti neke manje razlike, ali se nadamo sklapanju posla. Vjerujemo da će sve biti završeno u ožujku – kaže direktor kompanije za Slobodnu Dalmaciju.

Radi se o blizancima, brodovima za prijevoz nafte, prerađevina i kemikalija. Izgrađeni su u trogirskom brodogradilištu za obitelj Danka Končara, vlasnika škvera, odnosno za njihovu tvrtku Trogir Maritime. Jedan je isporučen 2015. godine, drugi godinu kasnije.

– Naša tehnička služba i predstavnici klasifikacijskih društva pregledali su brodove. Tankeri imaju oštećene tankove, a upravo su spremnici važni za rad kemikal tankera, dok je sve drugo na brodu u dobrom stanju.

Spremnici su bili obojeni bojom kojom je u tom trenutku bila obojena većina kemikal tankera, ali se kasnije pokazalo da ona nije dobra, zbog čega se više ne proizvodi – tumači kap. Pavlović.

Brodovi su bili u najmu ugledne norveške kompanije Blystad, odnosne njezine tvrtke Songa, koja se bavi brodskim menadžmentom. Zato su i nosili imena Songa Fortune i Songa Pride. Preimenovani su po isteku najma u Trogir Kairos I i Trogir Kairos II.

Iz Jadroplova poručuju da je glavna prednost kemikal tankera činjenica da imaju puno stabilnije tržište, to što se tom vrstom brodarstva bavi malo kompanija i što je potrebno zadovoljiti mnoge uvjete kako bi se poslovalo u toj niši.