REAGIRANJE

Jadranka je u kontinuitetu u vlasništvu hrvatskih državljana

11.03.2022 u 08:39

Bionic
Reading

Iz tvrtke Jadranka d.d. Mali Lošinj reagirali su na tekst objavljen na tportalu pod naslovom 'Lošinjska Jadranka: Rusi više nemaju udjele u vlasništvu'. Reagiranje prenosimo u cijelosti

Ovim putem prvenstveno reagiramo na naslov teksta s ciljem ispravka netočneinformacije i ispravnog informiranja javnosti te molimo objavu reagiranja na istom ili istovrijednom mjestu i na isti ili istovrijedan način kao što je objavljena informacija na koju se ispravak odnosi, a sukladno odredbama članka 40. Zakona o medijima (Narodne Novine 54/09, 84/11, 81/13).

Prvenstveno odbacujemo i demantiramo netočnu tvrdnju novinara/urednika koji u naslovu teksta netočno navodi da „Rusi više nemaju udjele u vlasništvu lošinjske Jadranke“.

Navedena tvrdnja je netočna i u potpunosti obmanjuje javnost, s obzirom da se u autorskom tekstu novinarke Hrvatske izvještajne novinske agencije (HINA) jasno navodi sljedeće:

"Krajnji vlasnici Jadranka Grupe u kontinuitetu su hrvatski državljani Predrag Perenčević i Krešimir Filipović. Njihovim novčanim sredstvima i investicijama upravlja Društvo za upravljanje investicijama i fondovima imovine putem tvrtke Beta ulaganja d.o.o., a što je evidentirano i u Sudskom registru i u Registru stvarnih vlasnika".

Nadalje, u tekstu koji je objavila HINA, a prenosi Vaš medij, također se navodi sljedeće: Kada je tvrtka Beta ulaganja postala većinskim vlasnikom Jadranke 2014. tada su dionice Jadranke još bile izlistane na Zagrebačkoj burzi, na kojoj je tada objavljeno da je Beta ulaganja u vlasništvu UK Prosmvyaza, društva za upravljanje investicijskim fondovima iz Ruske Federacije.”

Tada, jednako kao i sada, dakle u kontinuitetu, krajnji vlasnici lošinjske Jadranka Grupe su hrvatski državljani, što je, ponavljamo, službeno evidentirano u Registru stvarnih vlasnika, službenoj evidenciji stvarnih vlasnika koja u Republici Hrvatskoj postoji tek od 1. siječnja 2020. godine.

Pritom ističemo da od 2014. godine Društvo za upravljanje investicijama i fondovima imovine upravlja njihovim novčanim sredstvima u sklopu zatvorenog investicijskog fonda s mandatom za njihovim optimalnim uvećanjem putem hrvatske tvrtke Beta ulaganja d.o.o., u čijem su 100-postotnom vlasništvu dionice Jadranka Grupe. što je evidentirano u Sudskom registru.