PRIKUPLJANJE PONUDA

Jadran Galenski laboratorij odustao od Imunološkog

24.03.2015 u 18:00

Bionic
Reading

Iz Jadran galenskog laboratorija u utorak su potvrdili da je ta tvrtka odustala od davanja obvezujuće ponude za Imunološki zavod te da je ključni razlog to što smatraju da su za ostvarivanje tog kompleksnog projekta nužne dvije do tri godine, a u uvjetima natječaja predviđeno je da tvrtka godinu dana nakon preuzimanja mora izgraditi, opremiti i ishodovati trajne dozvole za proizvodnju virusnih i bakterijskih cjepiva, krvnih derivata i preparata od životinjske krvi.

Navode da je JGL-ov tim stručnjaka nakon dubinskog snimanja u Imunološkom zavodu u vremenski ograničenom procesu dobio grubi uvid stanja u Zavodu, a s obzirom na zatečeno stanje, ekspertni tim je u završnom izvješću dao preporuku da JGL odustane od davanja obvezujuće ponude, što su Upravni odbor i izvršni direktori podržali.

Iz JGL ističu da je 'bez obzira na silinu medijskog pritiska i različitih interpretacija', ta tvrtka, u namjeri da postane strateški partner Zavodu, 'bila motivirana iskrenom željom da pomogne nastavku uspješnog i tržišno potvrđenog puta Imunološkog zavoda'.

Napominju kako je 'u trenutku slanja pisma namjere dodatna pogodnost bila to što je, s relativno malim promjenama u strategiji investiranja u vlastite proizvodne kapacitete u projektu Pharma Valley, na proizvodnoj površini od 20.000 četvornih metara, koji je u tijeku, JGL mogao brzo omogućiti nastavak proizvodnje dijela zavodova portfelja proizvoda i dobivanje dozvola, što je elementarna pretpostavka revitalizacije Zavoda'.

Iz JGL ističu da smatraju da su dvije do tri godine nužne za realizaciju tako kompleksnog projekta 'imajući na umu potrebno trajanje procesa, izgradnje i puštanja u pogon nekog novog proizvodnoga kapaciteta u visoko reguliranoj farmaceutskoj industriji, što podrazumijeva razdoblje izrade studije izvodljivosti, projektiranja, pribavljanja građevinskih dozvola, natječaja, izvođenja radova, kvalifikaciju, validaciju te GMP certifikaciju proizvodnih pogona'.

'Navedeno je ključni razlog odustajanja od obvezujuće ponude s obzirom na natječajne uvjete, da u godinu dana od potpisivanja ugovora o preuzimanju, tvrtka mora izgraditi, opremiti i ishodovati trajne GMP dozvole za proizvodnju virusnih i bakterijskih cjepiva, krvnih derivata i preparata od životinjske krvi', naveli su iz JGL iskazujući nadu da će se među ostalim zainteresiranim ponuditeljima pronaći strateški partner i da će se Imunološki zavod oporaviti.

U Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) u srijedu će biti otvorene obvezujuće ponude za kupnju dionica Imunološkog zavoda. Pisma namjere za Imunološki poslalo je sedam potencijalnih ponuditelja koji su pozvani na dostavu obvezujuće ponude.

Država prodaje 157.997 dionica, što čini 54,38 posto temeljnog kapitala Imunološkog zavoda. Početna cijena za kupnju dionica je 49,30 kuna po dionici, a investitor je dužan osigurati investicijsko ulaganje od najmanje 100 milijuna kuna za izgradnju novog postrojenja za proizvodnju, koje će osigurati trajno dobivanje dozvola za proizvodnju virusnih i bakterijskih cjepiva i krvnih derivata iz ljudske i životinjske plazme te alergena i preparata iz životinjske krvi.