FILMSKA KUĆA U PROBLEMIMA

Jadran film blokiran, Grubišić tvrdi da je sve u redu

19.02.2013 u 10:00

Bionic
Reading

Nekad uspješnu producentsku filmsku kuću Jadran film ugledni filmaši danas prozivaju za krađu autorskih prava, račun joj je blokiran, a državi duguje, zajedno s povezanim tvrtkama, oko 1,2 milijuna kuna za neplaćeni porez. Javnosti nije poznato kako posluje Jadran film jer već godinama ne objavljuje rezultate, a s obzirom da im je račun blokiran dulje od 180 dana, ispunio je uvjete za pokretanje predstečajne nagodbe. Ipak, Vinko Grubišić nas uvjerava da je poslovanje u redu te da su mu račun blokirali stari dugovi, što je u međuvremenu uspješno riješio

Zajedno s producentskim kućama devedesetih je privatizirana i hrvatska filmska baština, a autori sramno popljačkani jer novi vlasnici tajkunski eksploatiraju filmove ne plaćajući filmašima prava, podsjetio je u svom oproštajnom pismu redatelj Krsto Papić na nepravdu koja ga je mučila godinama, prozivajući usput i aktualnu vlast da ništa nije učinila kako bi popravila stanje.

Papić je pri tom mislio na Jadran film, producenta njegovih najznačajnijih filmova, nekad uglednu filmsku kuću za čiju privatizaciju, bez obzira na krimene koje im je pobrojala Državna revizija, nitko od mnoštva poznatih aktera nije odgovarao.

Vinko Grubišić
, direktor i suvlasnik Jadran filma, smatra da nepravde nisu nastale devedesetih, nego da su autori loše prošli jer su u socijalizmu potpisivali za njih nepovoljne ugovore, a u nedavnom razgovoru za HTV ustvrdio je i da radi na povećanju autorskih naknada.

No bez obzira na njegov optimizam, ostaje činjenica da je poslovanje Jadran filma opterećeno velikim teškoćama. Prema aktualnim podacima s liste dužnika Porezne uprave, Jadran film d.d. ima porezni dug od 420.000 kuna, a još dvije njegove povezane tvrtke Jadran film tehnika i Jadran film laboratorij duguju 318.754 kuna i 500.000 kuna, pa ukupna porezna dugovanja ekipe oko Vinka Grubišića iznose oko 1,2 milijuna kuna.

Računi Jadran filma blokirani su dulje od šest mjeseci, a rezultati poslovanja već godinama nisu prijavljeni na Zagrebačkoj burzi, zbog čega im stižu javne opomene. Preko Poslovne Hrvatske uspjeli smo pronaći tek 2010. godinu u kojoj je prihod spao na 2,4 milijuna kuna, što je deset puta manje nego 2007. godine, kada je iznosio 22,4 milijuna kuna. Gubitak je prema tim zastarjelim podacima iznosio 4,4 milijuna kuna. Tvrtka zapošljava tek četvero ljudi, no ima još desetak povezanih poduzeća.

Vlasnička struktura Jadran filma

Franjo Senjak ima 24,7 posto dionica, Nada Hrstić-Đurić 21,7 posto, Vinkov sin Jagor Grubišić 21,7 posto, Željko Pervan 13,4 posto, a tvrtka Dubrava film (čiji je direktor Vinko Grubišić) 6,7 posto.

S obzirom da je prema Zakonu o financijskom poslovanju uprava dužna pokrenuti predstečajnu nagodbu ako je tvrtka blokirana dulje od 60 dana, a ovdje se radi o mnogo duljem periodu, kontaktirali smo Vinka Grubišića. 'Riješili smo tu blokadu računa, radilo se o nekim računima iz prošlosti. U tri krizne godine uspjeli smo smanjiti zaduženost na nulu', rekao je direktor Jadran filma. Na pitanje što je s poreznim dugovanjem, rekao je da plaćaju poreze.

Uz sam Jadran film blokirane račune ima čak pet njegovih povezanih tvrtki: Jadran film tehnika, Jadran film laboratorij, Jadran film studio, Jadran film distribucija i Jadran film scenografija. Bez blokade računa posluju Jadran film produkcija koja je 2011. imala minimalnu dobit od 12.000 kuna, Jadran film kreativna agencija s dobiti od 24.000 kuna i Jadran film garderoba, koja je 2011. zaključila u minusu od 33.000 kuna. Zbog tih loših poslovnih rezultata, blokada i poreznog duga, nije nemoguć scenarij u kojem bi država ponovno ušla u vlasničku strukturu posrnule filmske kuće.