DRAMA NA GRANICI

Izvoznik u strahu za milijunski posao: Milanović je govorio da neće biti problema!

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 07.03.2017 13:15
  • Objavljeno 23.09.2015 u 13:32
Denis Matijević

Denis Matijević

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic

Blokada Bajakova i trgovinski rat između Hrvatske i Srbije koštat će Agrofructus iz Donjeg Miholjca najmanje milijun eura. Toliko je, naime, vrijedan posao izvoza 3.000 tona jabuka iz voćnjaka u Slavoniji srpskom kupcu. Vlasnik i direktor Agrofructusa Denis Matijević pokušava spasiti što se spasiti dade

'Dogovor sa srpskom tvrtkom Agrofructus VIP bio je da nam oni daju plastičnu ambalažu za berbu koju zatim punu vraćamo nazad. Ambalaža nam sad ne može stići, a rokovi za berbu nam bježe. Ako za sedam dana pomjerimo berbu jabuka više neće biti dobra. U Hrvatskoj nema kapaciteta ni za skladištenje niti za pospremanje tolike količine jabuke. Sad se snalazimo kako znamo', kaže za tportal Matijević.

O kakvoj se velikoj količini jabuka radi najbolje govori podatak da za njihov prijevoz treba od 150 do 170 šlepera

Ne treba dizati paniku, ali…

Predsjednik Hrvatski izvoznika i prvi čovjek Končara Darinko Bago smatra kako još nije vrijeme za paniku jer se sve može brzo normalizirati. 'Ako se to ne desi, problemi će samo rasti. Prvo ćemo imati problema s provozom robe, a ako bude dulje trajalo i ugovaranjem novih poslova', ističe Bago.

Osim jabuka, šefa Agrofructusa brine i kako će uvesti papriku iz Srbije i Makedonije za proizvodnju ajvara.

'Sad bi se trebala intenzivirati prerada. Ako paprika ne stigne, stat će radna linija i 150 ljudi neće imati što raditi. U slučaju da se za dva, tri dana ne nađe rješenje, imat ćemo i u tom dijelu velikih problema. Mi već sad gubimo jer se pripremamo za loše scenarije i nismo fokusirani na posao', ističe Matijević.

Pomalo ljutito dodaje kako su prije sedam dana odgovorni uvjeravali da neće biti problema na granici za poduzetnike zbog izbjegličke krize.

'Premijer je rekao da neće biti problema. Sad više ne znam jesam li mu trebao vjerovati', kaže Matijević.

Atlantic: Ne bilježimo veće poremećaje

Jedna od domaćih tvrtki koja ima narazgranatije poslovne odnose sa Srbijom je Atlantic Grupa u vlasništvu Emila Tedeschija. Prema prihodima od prodaje, srpsko tržište je za Atlantic jednako važno kao i hrvatsko. Tedeschi je u Srbiji vlasnik nekoliko prehrambenih tvrtki, među kojima su najpoznatije Grand kafa, najveći proizvođač kave u regiji, i Štark, najpoznatiji konditorski brend u Srbiji.

Iz Atlantica tvrde kako za sad nemaju veće gubitke zbog blokade graničnih prijelaza.

'U ovom trenutku ne bilježimo veće poremaćaje u rednovnom poslovanju i prometu roba te uspješno kompenziramo određeni zastoj u logistici. Ukoliko bi se nastavila ili dodatno otežala prekogranična suradnja na srednji ili duži rok, svakako bismo imali probleme i povećane troškove u logistici i plasmanu roba. Svakako je riječ o delikatnoj političkoj situaciji uslijed najveće izbjegličke krize koja je pogodila Europu, te u tom smislu politika ne smije imati proritet nad humanošću. Međusobno, razumijevanje i uvažavanje temelj je dobrih političkih i ekonomskih odnosa, te se nadamo da će se sve zemlje pogođene humanitarnom krizom time voditi u rješavanju nastalih problema', odgovorili su nam iz Tedeschijeve kompanije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!