POŽEGA U BORBI PROTIV RECESIJE

Izvoznicima snizili komunalne naknade

  • Autor: Sanja Rapaić
  • Zadnja izmjena 17.02.2010 16:17
  • Objavljeno 17.02.2010 u 15:58
novac kuna

novac kuna

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Elvir Tabaković

Izvoznicima čija je vrijednost izvoza veća od 50 posto ukupnog prihoda ostvarenog u prethodnoj godini, Grad Požega će obračunatu komunalnu naknada umanjiti za 20 posto, dok će investitore koji grade poslovni objekt u kojem namjeravaju zaposliti 50 i više radnika u cijelosti osloboditi plaćanja komunalnog doprinosa

Spomenute odluke provodit će se kao dio lokalnih antirecesijskih mjera kojima se žele smanjiti obveze gospodarstva, potaknuti zapošljavanje i pomoći izvoznicima.

Odluku o dopuni odluke o komunalnoj naknadi Gradsko vijeće Požege donijelo je u ožujku prošle godine, a njome je proizvođačima, koji svoje proizvode i usluge izvoze, omogućeno umanjenje obračunate komunalne naknade za 20 posto, pod uvjetom da je vrijednost njihova izvoza veća od 50 posto ukupnog prihoda ostvarenog u prethodnoj godini.

Budući da se olakšica može primijeniti od 1. siječnja 2009. godine, zahtjev za smanjenje komunalne naknade već su podnijele požeške tvrtke Eta d.o.o., Sloga IMK, Spin Valis i Valis Fagus. Pregledom dokumentacije utvrđeno je da su sve četiri tvrtke izvozom ostvarile prihod poslovanja veći od 50 posto, te im je komunalna naknada za pojedine poslovne prostore smanjena u odlukom predviđenim postotcima.

Iz Grada pozivaju sve tvrtke čija je vrijednost izvoza veća od 50 posto ukupnog prihoda ostvarenog u 2009. godini da se jave u Upravni odjel za komunalne djelatnosti i gospodarenje, kako bi u 2010. godini i ostvarili pravo na smanjenje komunalne naknade.

Komunalni doprinos u gradu Požegi smanjen je i za one proizvodne djelatnosti koje grade poslovne prostore kako bi povećali broj zaposlenih.

Prema odluci donesenoj u prosincu 2008. godine Grad odobrava dodatni popust u visini 50 posto obračunatog komunalnog doprinosa za izgradnju poslovnog prostora, ovisno o veličini građevine i broju novih radnih mjesta, dok će investitori, koji namjeravaju zaposliti 50 i više radnika, biti u cijelosti oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa.

Odlukom su propisani i rokovi u kojima treba zaposliti nove radnike, kao i rokovi u kojima se njihov broj ne smije smanjiti, a spomenute pogodnosti ne odnose se na investitore koji grade trgovine na veliko i malo, trgovačke centre i lance.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi