DARINKO BAGO

'Izvoz je puno rastao jer je bio na dnu'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 05.11.2010 14:49
  • Objavljeno 05.11.2010 u 14:47
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Udruga Hrvatski izvoznici (HIZ) traži od države dokapitalizaciju Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) kako bi mogla izvoznicima odobravati povoljnije kredite, rekao je predsjednik HIZ-a Darinko Bago na današnjoj konferenciji HIZ-a o položaju hrvatskog izvoza u 2011. godini

Država bi trebala u temeljni kapital HBOR-a uplaćivati godišnje 500 milijuna kuna, sve dok on ne dosegne sedam milijardi kuna kako je zakonski određeno, kaže Bago.

Čelni čovjek HIZ-a ističe da je ta udruga vrlo zadovoljna radom HBOR-a, ali smatra da je dokapitalizacija neophodna kako bi HBOR mogao izvoznicima ponuditi još bolje uvjete kreditiranja i praćenja njihovih izvoznih aktivnosti.

Komentirajući zahtjev za dokapitalizacijom HBOR-a, državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Marić rekao je da je on opravdan te podsjetio da je država dosad u jačanje kapitalne osnove državne razvojne banke uložila 4,6 milijardi kuna, a da je u prosjeku godišnje u temeljni kapital i za potrebe kreditiranja uplaćivala ukupno 500 milijuna kuna.

Izvoznici traže i preraspodjelu subvencija iz državnog proračuna u korist izvoznika, znanosti, obrazovanja i tehnološkog razvoja, smanjenje cijene kapitala za investicijske projekte u inozemstvu, revitalizaciju Hrvatske izvozne ofenzive te bolju zaštitu od uvoznih roba loše kvalitete i onih koje su značajno subvencionirane u domicilnim zemljama.

Jedan od zahtjeva HIZ-a je i objedinjavanje informacija o akcijama i potpornim programima Vlade na jednom mjestu.

Komentirajući statistički podatak o rastu izvoza u prvih devet mjeseci ove godine od 14 posto, Darinko Bago je rekao da je to dobra vijest, ali i upozorio da je rast postignut u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je izvoz bio na dnu.

Hrvatske izvozne perjanice u narednom razdoblju po njegovo bi mišljenju mogle biti farmacija, proizvodnja namještaja te proizvodnja kože i srodnih proizvoda.

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač izvijestio je da Vlada radi na uspostavi kvalitetnog poduzetničkog okružja, a jedna od mjera je gospodarska promocija Hrvatske u svijetu putem gospodarske diplomacije.

Kako bi potaknula investicijski ciklus Vlada je objavila popis investicijskih projekata u javnom sektoru, a izrađen je i pregled investicijskog potencijala privatnog sektora koji će biti predstavljen financijskom sektoru, odnosno bankama, rekao je Popijač.

Po njegovoj ocjeni, hrvatski financijski sustav je velik, snažan i moćan pa očekuje njegov veći doprinos u stvaranju hrvatskih izvoznih proizvoda.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi