ZNANSTVENICA I PROFESORICA

Izumiteljici Vegete Zlati Bartl otkrivena zvijezda u Krakovu

02.06.2022 u 10:34

Bionic
Reading

Profesorica Zlata Bartl, izumiteljica Vegete i Podravkašica, dobila je još jedno priznanje za svoj doprinos tijekom života. Ovog puta postavljena joj je zvijezda u parku Mala Hrvatska na Aveniji hrvatskih zvijezda usred Krakova

Avenija je to u kojoj se postavljaju zvijezde zaslužnim Hrvatima kako bi im se odala počast, a inicijativa je potekla od počasnog konzula Republike Hrvatske u Krakovu Paweła Włodarczyka.

Važnost ovog priznanja leži i u tome da je Zlata Bartl jedina žena kojoj je posvećena zvijezda. Osim nje, svoje su zvijezde dobili Franjo Tuđman, Stanisław Maczek, Julije Benešić, Ivan Štafilić i Slavoljub Eduard Penkala.

Otkrivanje i postavljanje zvijezda Hrvatima koji su imali velik utjecaj kroz povijest bilo je dijelom proslave Dana državnosti Republike Hrvatske u Krakovu. Tim je povodom, po drugi puta, organiziran Hrvatski piknik gdje su se, osim otkrivanja zvijezda poznatim Hrvatima, održavale brojne dvodnevne aktivnosti kroz koje je Poljacima prezentirana Hrvatska.

Posjetiteljima se tako predstavila i Podravka, a mnogi su kušali njezine popularne proizvode, sudjelovali u pripremljenim natjecanjima ili pak ovjekovječili svoj posjet prigodnim fotografijama s motivima Podravke.

Organizator dvodnevnog događanja bio je konzulat Republike Hrvatske u Krakovu, a Podravka je bila jedan od partnera. Otkrivanje zvijezda, među kojima je i ona Zlate Bartl, na Aveniji hrvatskih zvijezda predvodio je veleposlanik Republike Hrvatske u Poljskoj Tomislav Vidošević, a pridružili su mu se predsjednik Uprave Podravka-Polska Sp.z o.o. Hrvoje Puhalo, počasni konzul RH i idejni začetnik cijelog projekta Paweł Włodarczyk te istaknute osobe iz poljskog javnog života.