ULAGAČI BJEŽE IZ HRVATSKE

Izravna strana ulaganja potonula za 80 posto

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 09.04.2011 11:25
  • Objavljeno 09.04.2011 u 11:19
investicije45

investicije45

Izvor: tportal.hr / Autor: Fotomontaža: Mihaela Maras

Inozemna izravna ulaganja u Hrvatsku u prošloj su godini iznosila 439,9 milijuna eura, dok su godinu ranije iznosila oko 2,1 milijardu eura, preliminarni je podataka koji je danas objavila Hrvatska narodna banka.

No, uz smanjenje interesa stranih ulagača, na prošlogodišnje je podatke, kako objašnjavaju u središnjoj banci, utjecala i činjenica vezana za kružna inozemna ulaganja s obzirom da je u zadnjem kvartalu prošle godine ukinuta inozemna pravna osoba putem koje su provedena ta ulaganja tijekom 2008. i 2009., a efekt toga je i smanjenje izravnih ulaganja u Hrvatsku kao i hrvatskih ulaganja u inozemstvo.

Isključi li se efekt proknjižavanja tog kružnog ulaganja, navode u HNB-u, inozemna ulaganja u Hrvatsku u prošloj su godini na razini od oko 900 milijuna eura.

Statistika inozemnih ulaganja, koju je središnja banka objavila na svojim internet stranicama, pokazuje da su vlasnička ulaganja u prošloj godini iznosila 521 milijun eura, zadržane zarade 540,5 milijuna eura, dok se kod dužničkih, odnosno ostalih ulaganja (koja obuhvaćaju trgovinske kredite, kredite te valute i depozite) u prošloj godini bilježi odljev u iznosu od oko 621 milijun eura.

Podaci po djelatnostima, pokazuju da je nekoliko njih koja su u prošloj godini zabilježila negativne vrijednosti, a najveći je odljev bio u proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda i iznosio je 485 milijuna eura. I kod pošte i telekomunikacije u prošloj je godini zabilježen odljev i iznosio je 132,2 milijuna eura.

Najveći je pak priljev stranih ulaganja u 2010. godini zabilježen kod ostalih poslovnih djelatnosti gdje je iznosio 249,3 milijuna eura, a slijede financijsko posredovanje, osim osiguravajućih i mirovinskih fondova, s iznosom od 186,6 milijuna eura, vlasnička ulaganja u nekretnine sa 156,7 milijuna eura, itd.

Po zemljama, u prošloj su godini u Hrvatsku najviše uložile tvrtke iz Belgije (116,3 milijuna eura), Italije (112,8 milijuna eura) i Luksemburga (111,6 milijuna eura), dok se odljev bilježi kod Nizozemske s povlačenjem u iznosu od 297,5 milijuna eura).

Po podacima HNB-a, inozemna izravna ulaganja u Hrvatsku od 1993. do kraja prošle godine iznosila su ukupno 24,47 milijarde eura.

Po djelatnostima najveći se iznos, od 8,6 milijardi eura, odnosi na ulaganja u banke.

Slijede ulaganja u trgovinu na veliko i posredovanje u trgovini u iznosu od 2,8 milijardi eura u proteklih 18 godina, u proizvodnju naftnih derivata 1,6 milijardi eura, te u poslovanje nekretninama u što su stranci uložili ukupno 1,4 milijarde eura.

U proteklih 18 godina najviše su u Hrvatsku investirali ulagači iz Austrije (6,2 milijarde eura), a slijede ulagači iz Nizozemske (3,7 milijardi eura), Njemačke (2,9 milijardi), Mađarske (2,3 milijarde eura) i dr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi