u 49. godini života

Iznenada preminuo ekonomist Anto Bajo

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 26.11.2019 15:39
  • Objavljeno 26.11.2019 u 11:47
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić/PIXSELL

U 50. godini života iznenada je u ponedjeljak preminuo Anto Bajo, redovni profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i znanstveni savjetnik na Institutu za javne financije

Bajo je od 2005. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu na preddiplomskom studiju predavao na kolegijima Javne financije i Lokalne financije, na diplomskom studiju kolegij Upravljanje javnim dugom, a na doktorskom studiju Upravljanje financijama u javnom sektoru.

U domaćim i inozemnim znanstvenim časopisima objavio je niz znanstvenih i stručnih radova, a bio je voditelj i brojnih znanstveno-istraživačkih projekata.

Samostalni je autor knjiga Financiranje visokog školstva i znanosti (2003) i Proračunski sustav – ornamenti ili sredstvo upravljanja državnim financijama (2006) te koautor knjiga Javne financije lokalnih jedinica vlasti (2008) i Osnove upravljanja javnim dugom (2011).

Uže područje znanstvenog zanimanja bili su mu: upravljanje financijama javnog sektora, sustav proračuna, fiskalni federalizam te upravljanje i restrukturiranje javnih trgovačkih društava.

U dva mandata bio je vanjski član Saborskog odbora za financije i proračun. U 2014. sudjelovalo je u izradi Strategije znanosti, visokog obrazovanja i tehnologije. Od 2015. je predsjednik Statističkog savjeta Republike Hrvatske.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!