PRORAČUN SE DOBRO PUNI

Bajo: Nisu problem prihodi nego rashodi

24.07.2009 u 15:07

Bionic
Reading

S obzirom na relativno dobro punjenje proračuna u prvoj polovici godine nema razloga za paniku na prihodnoj strani, no rashodi su eksplodirali i nije dobro novim nametima opterećivati poreznu osnovnicu, komentira Anto Bajo Vladinu najave rebalansa proračuna

Punjenje proračuna za prvih šest mjeseci jako je dobro u odnosu na plan prvoga rebalansa proračuna za 2009., potvrđuju najnoviji podaci Ministarstva financija.

Pozitivno sam iznenađen relativno dobrim punjenjem proračuna u prvom polugodištu s obzirom na recesiju u zemlji i u zemljama glavnim trgovinskim partnerima Hrvatske, potvrdio je Anto Bajo iz Instituta za javne financije za www.banka.hr. No, s druge strane, primici i zaduživanja su realizirani 100 posto, a premašen je i plan zaduživanja do kraja godine - umjesto planiranih 4,9 mlrd kuna, neto financiranje države ostvareno je u iznosu od 6,4 mlrd kuna.

U prvom se kvartalu dogodio veliki pad proračunskih prihoda, naročito PDV-a, ali u drugom se kvartalu situacija poboljšala – tekući prihodi proračuna u prvom su polugodištu iznosili 52,6 milijardi kuna što je u odnosu na 116,2 milijardi kuna planiranih do kraja godine ostvarenje od 45,3% što je, kaže Bajo, dobar rezultat.

Značajniji pad bilježili su porez i prirez na dohodak (-13% u odnosu na plan ), no pitanje je koliko je to pokazatelj «slabijeg punjenja», a koliko je rezultat želje da se značajno smanjenje komunalnih naknada i doprinosa lokalnih jedinica nadoknadi kroz veću dodjelu prihoda od poreza na dohodak. Naime, imajući u vidu da je taj porez u većem dijelu prihod jedinicama lokalne samouprave, moguće je da ga je država više ustupila županijama i općinama u tom razdoblju. Potvrda toj pretpostavki je činjenica da ostvarenje lokalnih proračuna pokazuje rast prihoda od poreza (i prireza) na dohodak oko 3% u prvom kvartalu, objašnjava Bajo.

U prvoj polovici godine PDV je u odnosu na plan manji 7,7%, naplaćeno je 17 mlrd kuna u odnosu na planiranih 44,4 mlrd kuna do kraja godine. Očekivano, trošarine su 11% niže od plana.

No, bitno je da je i porez na dobit u potpunosti realiziran jer je od planiranih 10,2 mrld kuna u prvih šest mjeseci realizirano 5,2 mlrd kuna, naglašava Bajo te dodaje da se doprinosi za socijalno osiguranje (zdravstvo, mirovinsko, nezaposleni) u posljednje tri godine nikada bilje nisu naplaćivali. Ukupni socijalni doprinosi ostvareni su 49% u iznosu od 19,9 mlrd kuna u odnosu na planiranih 47,8 mlrd kuna.

Dakle, zaključuje Bajo, s obzirom na punjenje proračuna ne vidim razloga za paniku na prihodnoj strani proračuna pa bi ova godina u pogledu prihoda, mogla biti bliska ostvarenju proračuna u 2007. godini. Ta je godina bolja za usporedbu i ona bi mogla biti referentna godina za planiranje proračuna, dodaje Bajo.

No, za razliku od prihodne strane koja nije pesimistična, jer je očito da se i u ovim uvjetima generira dovoljno prihoda, problem je rashodovna strana. Od 2005. do 2008. samo su rashodi za naknade građanima i kućanstvima (rashodi za sustave socijalnog osiguranja) narasli oko 13 mlrd kuna, sa 47 mlrd kuna na 60 mlrd kuna. Rashodi su eksplodirali i u uvjetima rasta zaduženja nije dobro dodatno novim nametima opterećivati poreznu osnovnicu, komentirao je Bajo Vladine najave rebalansa proračuna.