POPIJAČ POSLUŠAO KOSOR

Izmijenjen pravilnik o cijenama goriva

ina, gorivo, benzin

ina, gorivo, benzin

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vlado Kos

Baš kako je to od njega prošli tjedan zatražila premijerka Jadranka Kosor, ministar gospodarstva Đuro Popijač, doznaje Novi list, promijenio je pravilnik na temelju kojeg se, svakog tjedna iznova, korigiraju cijene naftnih derivata

U Ministarstvu ne žele otkriti detalje, napominjući samo kako će izmijenjeni pravilnik službeno biti objavljen do kraja ovog tjedna te će u primjenu krenuti već od ponedjeljka. Postotak u kojem cijene, tjedno, smiju ići naviše, otkrivaju samo u Ministarstvu, korigiran je na način koji je tražila premijerka.

Podsjetimo, ona je prošli tjedan od Popijača zatražila da taj pravilnik 'uskladi s realnim mogućnostima u kojima građani žive', odnosno zatražila od njega da smanji maksimalno dopušten postotak poskupljenja derivata.

Cijene naftnih derivata korigiraju se na temelju Pravilnika o utvrđivanju cijena naftnih derivata, početkom svakog tjedna, s tim da je dopušteno maksimalno tjedno povećanje ili smanjenje cijena do 3,5 posto. Korekcija cijena derivata u Hrvatskoj, pritom, ovisi o kretanju cijena derivata na tržištu Mediterana i kretanju tečaja dolara.

Ukoliko je, primjerice, Ministarstvo taj postotak smanjilo na dva posto, za krajnje potrošače, dok god se ne promijeni formula po kojoj se cijena goriva općenito definira, neće značiti puno. Naime, isto je poskupi li gorivo u jednom tjednu za 3,5 posto, kao do sada, ili pak dvaput kroz dva tjedna po 1,75 posto, piše Novi list

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi