POTVRDIO I SABOR

Izglasano! Od 1. 1. veće plaće za milijun zaposlenih

25.11.2014 u 16:26

Bionic
Reading

Hrvatski sabor donio je u utorak paket poreznih zakona među kojima i izmjene zakona o porezu na dohodak, poreza na dodanu vrijednost te poreza na dobit, povezanih s rebalansom državnog proračuna za 2014., a koji bi trebali potaknuti osobnu potrošnju te osigurati povoljnije uvjete za poslovanje

Izmjenama Zakona o porezu na dohodak iznos osobnog odbitka povećao bi se sa 2.200 na 2.600 kuna, a za umirovljenike sa 3.400 na 3.800 kuna. Za građane s potpomognutih područja prve skupine osobni bi se odbitak povećao sa 3.200 na 3.500 kuna, a za drugu skupinu sa 2.700 na 3.000 kuna.

Ujedno se prag za oporezivanje dohotka najvišom stopom od 40 posto sa sadašnjih 8.800 kuna podiže na 13.200 kuna. Takve bi izmjene, uvjeravaju u Vladi, najvećem dijelu građana trebale donijeti rast plaća.

Sabor se suglasio sa stavom Vlade, koja je podržala da se uzdržavanim članovima uže obitelji za koje bi se mogao koristiti osobni odbitak smatraju i izvanbračni drugovi, odnosno životni partneri. To su amandmanima predložili SDP-ovi zastupnici Marija Lugarić i Peđa Grbin.

Izmjenama Zakona o porezu na dobit reinvestirana dobit bila bi obuhvaćena poreznim olakšicama ako se ulaže u dugotrajnu imovinu i ako poduzetnik zadržava ili povećava broj zaposlenih.

Izmjenama Zakona o PDV-u mali poduzetnici više neće morati plaćati PDV po ispostavljenoj, već po naplaćenoj fakturi, a novina je i da se diže visina godišnjeg prihoda za plaćanje PDV-a po naplati s dva na tri milijuna kuna.

Novost u sustavu PDV-a je da će Porezna uprava moći ovršiti poduzetnika koji je koristio odbitak pretporeza, a nije platio račun koji mu je ispostavio mali poduzetnik.

Izmjenama Zakona o igrama na sreću oporezuju se svi dobitci od klađenja, a ne kao do sada oni veći od 750 kuna.

Prema izmjenama Zakona o doprinosima, poslodavac bi bio oslobođen 'bruto 2' doprinosa na plaću kroz pet godina ako na neodređeno vrijeme zaposli osobu između 15 i 29 godina.

Izračunajte koliko će vam iznositi plaća sljedeće godine!

Predloženim poreznim izmjenama najviše će porasti plaće srednjem i višem sloju građana dok će povišicu na svom džepu najmanje osjetiti oni s nižim plaćama. Tako će, primjerice, zaposlenom Zagrepčaninu s jednim djetetom i prosječnom hrvatskom bruto plaćom od 8.024 kune (5.836 kuna neto) neto plaća porasti za 226 kuna. Što je bruto plaća niža, povišica je sve manja. Tako će u istom primjeru kod bruto plaće od 5.000 kuna (3.900 kuna neto) Zagrepčanin biti u plusu za samo 85 kuna. Kod visokih plaća povišice se penju i iznad 1.000 kuna. Na našem primjeru kod bruto plaće od 25.000 kuna (14.012 neto) povišica će iznositi čak 1.123 kune. Informativni izračun koji pokazuje koliko će vam porasti plaća nakon najavljenih poreznih izmjena pogledajte na tportalovom kalkulatoru, koji je dostupan samo u desktop verziji portala.

Za kalkulator slijedite OVAJ link