dežela u šoku

Iz vedra neba: Legendarni slovenski proizvođač aviona Pipistrel prodan Amerikancima

17.03.2022 u 13:47

Bionic
Reading

Slovenski prozvođač letjelica Pipistrel, koji je svjetsku slavu stekao proizvodnjom ultra lakih zrakoplova i zrakoplova na električni pogon prodan je američkoj tvrtki Textron

Tvrtka koju je prije 30 godina osnovao Ivo Boscarol sada će postati dio Textronove divizije za električne letjelice, dok Boscarol ostaje manjinski dioničar.

'Pipistrelova ekipa dosegla je jedinstven položaj u segmentu osobnog, cjenovno pristupačnog i ugodnog leta na električni pogon. Za naše buduće uspjehe bit će zaslužna tvrtka Textron koja će nam pružiti pristup tehnologijama i resursima koje inače ne bi imali', poručio je Boscarol prilikom preuzimanja.

Očekuje se da će transakcija biti sklopljena u drugom kvartalu ove godine, nakon što se prikupe sva potrebna dopuštenja regulatora. Cijena preuzimanja nije objavljena.

Textron je inače golemi američki zrakoplovni konglomerat, s godišnjim prihodom od gotovo 12 milijardi dolara i više od 33.000 zaposlenih. Ključni su im proizvodi zrakoplovi Cessna, helikopteri Bell (civilne i vojne namjene) i niz drugih letjelica, ali i kopnenih radnih strojeva.