Valamar Riviera

Istražili smo turističkog diva koji je uspio izbaciti iz takta ministra Marića

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 07.09.2017 21:10
  • Objavljeno 07.09.2017 u 21:10
Predsjednik Uprave Valamar Riviere Željko Kukurin i ministar financija Zdravko Marić

Predsjednik Uprave Valamar Riviere Željko Kukurin i ministar financija Zdravko Marić

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Ministar financija Zdravko Marić burno je reagirao na najavu iz Valamar Riviere o stopiranju investicija zbog neizvjesnosti u poslovnom okruženju, poručivši kako je dosta ucjena te da ne vidi nikakve fiskalne neizvjesnosti

Nezadovoljni poslovnim okruženjem, iz Valamar Riviere u utorak su izvijestili da odgađaju planiranu investiciju u Valamar Pinia Family Suites.

Jedan od razloga za odgodu je zastoj u pripremi tehničke dokumentacije, ali na stopiranje daljnjih ulaganja potaknula ih je i neizvjesna primjena zakona o porezu na nekretnine i zakona o turističkom zemljištu koji, kako kažu, mogu utjecati na isplativost ulaganja.

Vidno iznerviran postupkom Uprave Valamara, ministar Marić poručio je da ne vidi nikakve fiskalne neizvjesnosti, premda je očigledno da se ključni elementi poreza na nekretnine, od roka uvođenja do njegove visine u konkretnom slučaju, trenutno ne mogu predvidjeti.

  • +5
  • +2

Valamar Riviera u lipnju je otvorila dva nova ljetovališta u Rapcu

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Valamar Riviera

Slična stvar je i sa zakonom o turističkom zemljištu, za koji još uvijek postoje mnoga otvorena pitanja.

Inače, Valamar Riviera najveća je turistička kompanija u Hrvatskoj, koja u svojim hotelima i ljetovalištima od Istre do Dubrovnika može smjestiti više od 56.000 gostiju.

Zahvaljujući organskom rastu i akvizicijama, Valamar bilježi visoke stope rasta. U prošloj godini ukupni prihodi su povećani za 23 posto, a bruto dobit se, na zadovoljstvo dioničara, više nego udvostručila.

U lipnju ove godine predsjednik Uprave Valamara Željko Kukurin najavio je da će kompanija ove godine investirati 873 milijuna kuna u više od 300 projekata. Do 2020. u razvoj je planirala investirati do dvije milijarde kuna, a ove godine najveće ulaganje realizirano je u Rapcu, u kojem su otvorena dva obnovljena ljetovališta.

  • +42
  • +39

U prvih šest mjeseci 2017. Valamar je ostvario operativnu dobit od 90 milijuna kuna

Izvor: tportal.hr / Autor: Valamar

Krajem lipnja Valamar je pak izvijestio da je njegov Nadzorni odbor odobrio ukupne investicije u iznosu od gotovo 704 milijuna kuna za 2018. godinu, navevši pritom dovršetak Valamar Girandella Resorta u Rapcu, u sklopu kojeg su planirali otvoriti iduće godine prvi tzv. kinder hotel, dok se za investiciju u Valamar Pinija Family Suites kazalo da će uključivati luksuzni hotel za obiteljski odmor. Također, u planu za 2018. najavili su ulaganja u kampove u Istri i na Krku te u hotel Argosy u Dubrovniku.  

Najveći udio u vlasništvu Valamar Riviere ima austrijsko društvo EPIC (44,11 posto), a preostali dio je u rukama mirovinskih i investicijskih fondova i malih dioničara. Zahvaljujući odličnim poslovnim rezultatima, dionica Valamara postala je jedna od najatraktivnijih ulagačkih prilika na Zagrebačkoj burzi.

 

U prvih šest mjeseci ove godine kompanija je ostvarila 512 milijuna kuna prihoda od prodaje, što je 22 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Broj noćenja povećan je za 30 posto (na 1,9 milijuna), uz rast prosječne dnevne cijene za osam posto.

Operativna dobit dosegnula je 90 milijuna kuna, 14 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Na rast prihoda i operativne dobiti utjecali su kontinuirana ulaganja u povećanje konkurentnosti i podizanje kvalitete objekata i usluga, razvoj destinacijskih proizvoda s dodanom vrijednošću, kao i akvizicija Imperiala Rab.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!