IDUĆEG TJEDNA NALAZI SUPERVIZIJE

U pozadini sukoba Vrdoljaka i Čermaka rat oko TE u Slavoniji?

30.01.2015 u 21:26

Bionic
Reading

Idućeg tjedna, kako doznaje Novi list, rat između vlasnika Croduxa Ivana Čermaka i njegovog imenjaka, ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, dobit će svoj nastavak

Čermak, kako se može čuti iz njegova 'tabora', planira izaći u javnost s novim podacima kojima će, navodno, potpuno diskreditirati prve nalaze akcije 'Oktan', u kojoj tri uzorka s Croduxovih pumpi nisu zadovoljavala propisane kriterije, piše Novi list. Govorit će o superviziji tih nalaza, koju je naručilo samo Ministarstvo, a koja je, može se neslužbeno čuti, pokazala da zapravo ni jedan uzorak s Čermakovih pumpi nije bio problematičan.

Ministarstvo će službene rezultate svoje supervizije objaviti također idućeg tjedna, ali će pokušati objasniti da je Čermakovo gorivo 'na granici problematičnosti', odnosno, 'potencijalno problematično'.

Budući da je Čermak ranije najavljivao kako će progovoriti i o pravim motivima zbog kojih mu je nanesena materijalna i reputacijska šteta, moguće je da će se i to od njega čuti idućeg tjedna. Nagađa se da je u pozadini svega rat zbog plinskog biznisa, odnosno gradnje termoelektrane na plin, jer Čermak planira svoju termoelektranu kod Slavonskog Broda i za nju je, navodno, imao suglasnost HEP-a da uđe u projekt s vlastitih 25 posto sredstava sve do trenutka dok Vrdoljak nije počeo inzistirati na gradnji 'svoje' termoelektrane u Osijeku.

Upravo je protivljenje osječkoj termoelektrani bio i razlog zbog kojeg je Vrdoljak s čelnog mjesta HEP-a smijenio svog prijatelja i kolegu Tomislava Šerića. U novom predsjedniku uprave HEP-a, Perici Jukiću, Vrdoljak ima podršku te projekt ide dalje i za njega je navodno zainteresirano nekoliko stranih investitora. Zbog toga je, međutim, HEP odustao od prvotne namjere da sudjeluje u Čermakovoj investiciji.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.