LJUT NA MEDIJE

Čermak o prodaji Croduxa: Sve su to laprdanja! Ne znam kome to koristi

29.03.2017 u 22:27

Bionic
Reading

Vlasnik Croduxa, umirovljeni general Ivan Čermak potvrdio je za tportal da je njegova tvrtka na javnom natječaju dobila posao dobave goriva za vozni park Ministarstva obrane (MORH) i Ministarstva unutarnjih poslova (MUP). Čermak je još jednom demantirao medijske natpise prema kojima planira prodati Crodux mađarskom MOL-u

Zadnjih nekoliko godina mediji špekuliraju o tome da Čermak namjerava prodati svoju tvrtku. Ta priča se još više čuje otkako su se zaoštrili odnosi između hrvatske Vlade i MOL-a, najvećih dioničara Ine. Podsjetimo, premijer Andrej Plenković je krajem prošle godine najavio da će otkupiti mađarski udjel u Ini i tako vratiti našu najveću naftnu kompaniju pod nacionalne skute.

Tjednik Nacional u zadnjem broju piše da MOL možda namjerno želi oslabiti poziciju Ine, s planom da u skoroj budućnosti preuzme njena tržišta. Naime, osim gubitka ugovora s MORH-om i MUP-om, Ina je nedavno prvi put izgubila posao opskrbe gorivom brodova Jadrolinije. I taj je ugovor na javnom natječaju dobio Crodux.

Navodno Mađari žele da se Inini poslovi postupno prebace na Čermaka te da potom oni preuzmu Crodux, kao što su 2007. kupili Čermakovu tvrtku Tifon.

'Ne znam kome to koristi. Sve su to laprdanja! Istina je da smo dobili ugovor s MORH-om i MUP-om vrijedan oko 30 milijuna kuna, ali to je samo mali dio mnogo većeg natječaja. Većinu toga dobili su Ina i Petrol. Ponavljam, Crodux nije na prodaju! Odlično radimo. Zapošljavamo 1100 ljudi. Razvijamo se i širimo maloprodajni lanac. Prema medijima, prodajemo se već tri, četiri godine, a ja nemam pojma o tome', rekao je za tportal Čermak.

Umirovljeni general kupio je naftni biznis 2013. od hrvatske podružnice austrijske kompanije OMV. Čermakova tvrtka Crodux derivati dva d.o.o. tada je preuzela 63 benzinske postaje (danas ih je 66) i skladišne kapacitete na Janafovu terminalu u Omišlju. Navodno je za to platio oko 120 milijuna eura.

Čermak se osim gorivom bavi distribucijom i trgovinom plinom te prodajom električne energije. Pored Slavonskog Broda tako planira izgraditi termoelektranu na plin snage 600 MW, vrijednu 450 milijuna eura.

Njegova najveća tvrtka Crodux derivati dva u 2015. imala je prihod od 2,9 milijardi kuna i 41,5 milijuna kuna dobiti.