ZA 2013. GODINU

Isplaćeni poticaji za stambenu i mirovinsku štednju

29.12.2014 u 18:23

Bionic
Reading

Ministarstvo financija objavilo je da je u ponedjeljak, 29. prosinca, isplatilo državna poticajna sredstva za prošlu godinu - 119,2 milijuna kuna stambenim štedionicama te nešto više od 43 milijuna kuna za članove dobrovoljnih mirovinskih fondova

Ministarstvo je danas iz državnog proračuna Republike Hrvatske stambenim štedionicama isplatilo 119,2 milijuna kuna državnih poticajnih sredstava za 2013. godinu.

Stambene štedionice dužne su primljeni iznos državnih poticajnih sredstava upisati na račune stambene štednje stambenih štediša u roku od osam dana od primitka iznosa.

Također, isplaćeno je 43,03 milijuna kuna državnih poticajnih sredstava za članove dobrovoljnih mirovinskih fondova za 2013. godinu, navodi se u priopćenju koje je Ministarstvo objavilo na svojim internet stranicama.

Inače, to je druga isplata državnih poticajnih sredstava u ovoj godini. Ministarstvo je, naime, sada isplatilo poticaje za stambenu štednju i treći mirovinski stup za 2013. godinu, dok je krajem siječnja ove godine isplatilo poticajna sredstva za 2012. godinu. Tada je isplaćeno 199,7 milijuna kuna državnih poticaja za stambenu štednju i 40,7 milijun kuna poticaja za članove dobrovoljnih mirovinskih fondova za 2012.

U Hrvatskoj je aktivno pet stambenih štedionica - HPB, PBZ, Prva stambena štedionica, Raiffeisen i Wuestenrot stambena štedionica, a sukladno zakonskim odredbama, stambene su štediše za 2012. godinu mogle dobiti državni poticaj od 15 posto za uplate do najviše 5.000 kuna u toj godini, odnosno najviše do 750 kuna poticaja, dok je poticaj za 2013. smanjen na 10 posto uplate, odnosno iznosio je najviše 500 kuna.

Za uplate pak stambene štednje u 2014. neće se dobiti državna poticajna sredstva, jer je izmjenama Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje, koje su stupile na snagu 1. siječnja ove godine, određeno da se za 2014. državna poticajna sredstva neće isplatiti.

Sukladno pak nedavno donesenoj Vladinoj uredbi kojom je izmijenjen taj zakon, za uplate stambene štednje u 2015. i idućim godinama vraćaju se državni poticaji, ali uz promjenjivi postotak državnih poticajnih sredstava. Formula prema kojoj se računa varijabilni postotak državnih poticaja temelji se na prosječnim kamatnim stopama na oročene depozite građana, a drugi element je faktor stabilizacije kamatne stope određen u odnosu na prinose po dospijeću na državne obveznice s preostalim rokom dospijeća od pet godina.

Odlukom Vlade utvrđena su državna poticajna sredstva za stambenu štednju prikupljenu u 2015. godini i za tu godinu iznose 4,9 posto, odnosno maksimalno 245 kuna po stambenom štediši za uplatu najviše 5.000 kuna u idućoj godini.

Na uplate pak u treći mirovinski stup, dobrovoljnu mirovinsku štednju, državna poticajna sredstva iznose 15 posto uplaćenog iznosa u jednoj godini, a najviše 750 kuna za uplatu od 5.000 kuna godišnje.

Po podacima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), krajem prošle godine ukupno 22 dobrovoljna mirovinska fonda (16 zatvorenih i šest otvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova) imalo je više od 227,2 tisuće članova, a upravljali su imovinom većom od 2,7 milijardi kuna.