ZVECKANJE ORUŽJEM

Iranski ministar: Nijedna zemlja ne gaji iluzije da se može suprotstaviti Iranu

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 18.05.2019 16:28
  • Objavljeno 18.05.2019 u 16:28
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Iranski ministar vanjskih poslova odbacio je u subotu mogućnost izbijanja rata u regiji, kazavši da Teheran ne želi sukob i da nijedna zemlja ne gaji "iluzije da se može suprotstaviti Iranu", prenijela je novinska agencija IRNA

"Neće biti rata jer niti mi želimo rat, niti itko drugi pomišlja niti gaji iluzije da se može suprotstaviti Iranu u regiji", rekao je ministar Mohamad Džavad Zarif pred kraj posjeta Pekingu.

Zadnjih dana porasle su napetosti između Washingtona i Teherana, potaknuvši bojazni da bi mogao izbiti rat. SAD je ovaj tjedan povukao dio diplomatskog osoblja iz veleposlanstva u Bagdadu nakon napada na naftne tankere u Zaljevu. Iranski dužnosnici tvrde da u to nisu umiješani te za napade optužuje svoje neprijatelje.

SAD je pojačao i gospodarske sankcije Iranu te povećao vojne snage u regiji, optužujući Teheran da je prijetnja američkim vojnicima i interesima. Teheran je ocijenio da je riječ o "psihološkom ratu" i "političkoj igri".

"Činjenica je da je Trump službeno rekao i ponovio da ne želi rat, ali ljudi oko njega guraju ga u rat pod izgovorom da žele da Amerika bude snažnija od Irana", rekao je Zarif.