austrijanci otvaraju radna mjesta

Investitori s Plenkovićem: U Jakovlju niče tvornica dijelova za zrakoplove, zapošljava se 600 osoba

29.05.2019 u 19:16

Bionic
Reading

Novi proizvodni pogon austrijskog FACC AG-a, tehnološkog partnera globalne zrakoplovne industrije, s radom u općini Jakovlje u Zagrebačkoj županiji trebao bi započeti 2021. godine, a ulaganje od 30-ak milijuna eura otvoriti će oko 600 novih radnih mjesta, istaknuto je u srijedu nakon sastanka delegacije te tvrtke i premijera Andreja Plenkovića.

Početak gradnje predviđen je još ove godine, a u pogonu će se proizvoditi dijelovi unutrašnjosti za putničke i privatne zrakoplove, koristeći najsuvremenije kompozitne materijale.

Početak proizvodnje, pak, na zemljištu površine 128 tisuća četvornih metara, očekuje se do ožujka 2021. godine. Novi pogon imat će 12.200 četvornih metara, a pri punom kapacitetu zapošljavat će više od 600 radnika, istaknuto je na konferenciji za medije nakon sastanka hrvatskog izaslanstva, na čelu s premijerom Plenkovićem i ministrom gospodarstva Darkom Horvatom, te predstavnika ulagača, predsjednika Uprave FACC-a Roberta Machtlingera i predsjednika Nadzornog odbora FACC-a Ruguanga Ganga, koji dolazi iz većinskog vlasnika austrijske tvrtke, kineske kompanije AVIC.

Machtlinger je poručio da ta "greenfield" investicija predstavlja novo poglavlje za tvrtku te da će ulaganjem ovaj tehnološki najsuvremeniji proizvodni pogon dodatno proširiti svoju već veliku prisutnost u svijetu.

Kazao je da je više faktora utjecalo na odluku o ulaganju u Hrvatsku, kao što su visokoobrazovana stručna radna snaga, poput inženjera, blizina proizvodnim pogonima FACC-a u Austriji, blizina klijenata, kao i pristup morskim lukama.

Ističe da je to najveća investicija tvrtke izvan Austrije, a napominje da FACC proizvodi dijelove za svaki novi zrakoplov koji se danas proizvede.

Ovo je tek početni korak , navodi, jer žele vertikalno integrirati neke tehnologije koje trenutno kupuju, pa bi tako slijedeći korak mogao biti proizvodnja metalnih dijelova, visokopreciznih strojeva i ostalih komponenti.

Ministar gospodarstva, podzetništva i obrta Darko Horvat posebno je zahvalio županu Zagrebačke županije Stjepanu Kožiću i načelnici Jakovlja Sanji Borovec, koji su zajedno s timom ministarstva gospodarstva napravili sve da ta investicija, umjesto u Češkoj ili Slovačkoj, Sloveniji ili Mađarskoj, završi u Hrvatskoj.

Horvat ponovno naglašava da probiru investitore i da na području Hrvatske žele one koji otvaraju kvalitetna radna mjesta, zbog kakvih mladi odlaze u inozemstvo.

Kaže i da su se i sada, već prije ishođenja građevinske dozvole, javile neke srednje strukovne škole s obzirom na otvaranje novih radnih mjesta te najavile da su spremne mijenjati svoje kurikulume i stvarati potrebnu radnu snagu.

Horvat napominje da je Hrvatska 14. investicijska destinacija austrijske tvrtke, kojoj je poželio da svoju investiciju provede što prije moguće, da 600-ak novih radnih mjesta stavi što prije u funkciju.

Predsjednik Nadzornog odbora FACC-a Ruguang Gang kazao je da gradnja pogona u Hrvatskoj predstavlja dobru odluku, koja bi trebala polučiti "win-win" situaciju za Hrvatsku, FACC i AVIC.

Načelnica Jakovlja Sanja Borovec rekla je da je ta investicija značajna za razvoj općine, županije, a i cijele Hrvatske, kao i poslovne zone u Jakovlju "koja je dugo godina mirovala". Nada se da će realizacija tog projekta privući i neke druge investitore te tako poticati bolji gospodarski razvoj općine.

FACC dio kineske grupacije AVIC koja na globalnoj razini zapošljava više od 450 tisuća radnika

Kako stoji na internetskim stranicama FACC-a, svi veliki proizvođači zrakoplova i motora su njihovi kupci i klijenti, poput Airbusa, Boeinga, Bombardiera, Rolls-Roycea i brojnih drugih.

"FACC je globalni zrakoplovni lider kada je u pitanju projektiranje, razvoj i proizvodnja naprednih zrakoplovnih komponenti i sustava. Kao tehnološki partner svih glavnih proizvođača zrakoplova i motora, blisko surađujemo s našim klijentima kako bismo osmislili rješenja za mobilnost sutrašnjice", kažu iz FACC-a.

U fiskalnoj godini 2018/2019. FACC je ostvario 782 milijuna eura prihoda, tvrtka ima 3.500 zaposlenika iz 38 zemalja, s poslovanjem u 13 zemalja širom svijeta.

FACC je u većinskom vlasništvu državne kineske grupacije AVIC - Aviation Industry Corporation of China, jedne od deset najvećih kineskih industrijskih korporacija.

AVIC je jedna od najvećih kompanija u avioindustriji globalno, ima 100 podružnica i 28 izlistanih kompanija, a između ostalih sektora, posluje u području putničkih i transportnih zrakoplova, helikoptera, motornih vozila i elektronike. AVIC je u 2016. na globalnoj razini imao oko 450 tisuća zaposlenika, a generirao je prihod od gotovo 54 milijarde dolara.