boris drilo:

'Investicijom od 130 milijuna kuna HT je građanima osigurao brzine surfanja do 1,5 Gbps, a stižu i 'campus' mreže za poslovne korisnike'

17.09.2021 u 09:00

Bionic
Reading

Hrvatski Telekom, koji je prvi komercijalno ponudio 5G i koji tim signalom pokriva polovicu hrvatskog stanovništva, mjeri brzine surfanja do 1,5 Gbps! Boris Drilo, član Uprave HT-a za tehniku, kaže da su investicijom od 130 milijuna kuna željeli osigurati najveći udio u novom 5G spektru. Pojasnio je da je količina raspoloživog spektra jedan od ključnih parametara koji određuju kvalitetu mobilne mreže i usluge

'Budući da se količina prenesenih podataka u našoj mobilnoj mreži svake druge godine udvostruči, ključno je da se mreža nastavlja razvijati, a tu je uloga spektra izrazito važna, jer što je više spektra, to je i kapacitet mreže veći, a kvaliteta korisničke usluge bolja', rekao je Drilo za Jutarnji list.

On smatra da je za pun uspjeh 5G-a važna razina industrijalizacije svake zemlje jer tu govorimo o robotici, automatizaciji i industriji 4.0. 'Mislim da je ključno svaku tehnologiju pozicionirati na realan način i da je jako važno da se ne preuveličaju mogućnosti 5G-a u ovom trenutku. Ta će se tehnologija razvijati u fazama i neke od tih faza već smo odradili, ali pred nama je još ozbiljnog posla. Iz korisničke perspektive, 5G će također dolaziti u fazama', rekao je.

U prvoj će se fazi osjetiti veće brzine surfanja, a veza će zahvaljujući većim kapacitetima mreže biti još stabilnija. U drugom valu 5G će se početi koristiti za takozvani fixed wireless access (FWA), odnosno fiksni pristup na mobilnoj mreži temeljen na 5G tehnologiji, a to će HT ponuditi već do kraja ove godine.

To je posebno važno za suburbana i ruralna područja na kojima nije dostupna optika, a postoji potreba za brzim internetom.

U trećem valu, što je također velika novost, poslovni će korisnici dobiti privatne 5G mreže, takozvane campus mreže koje pružaju nisku latenciju i dedicirani bandwidth, omogućuju povezivanje strojeva te su u suštini poligoni za revoluciju u razvoju poslovnih procesa i rješenja temeljenih na senzorici, automatizaciji, robotici i primjeni umjetne inteligencije. 'HT sve to već testira, a campus mrežu postavili smo na FER-u baš za potrebe razvoja novih aplikacija i načina upotrebe 5G-a', rekao je Drilo.

HT-ova su ulaganja u 2021. ponovno značajna, neusporedivo najveća na tržištu, i na razini su od 1,6 milijardi kuna, pri čemu je u fokusu 5G, ali čak puno više - optika. 'Godina 2020. bila nam je rekordna s više od 80.000 novih priključaka, a ove su nam godine planovi još veći - njih oko 100.000, što će se, sudeći prema sadašnjim kretanjima, i realizirati', kaže Drilo.

U svih 12 gradova u kojima HT ima bazne stanice koje rade na 3600 MHz korisnici već mogu uživati u gigabitnim brzinama. U Osijeku su tako izmjerene brzine veće od 1,5 Gbps, u Zadru, Zagrebu i Puli veće od 1,2 Gbps. Brzina 5G-a rast će i sa širenjem te tehnologije na druga frekvencijska područja.