ŠANTIĆ O KOSORIČINOM PROGRAMU INVESTICIJA

'Investicije trebaju pokretati privatnici, a ne država'

20.01.2011 u 15:02

Bionic
Reading

'Najavljene investicije u energetski sektor dobro su odabrane, ali problem je što ih pokreće država, a ne privatni sektor', komentirao je za tportal Zdeslav Šantić, analitičar Splitske banke, najnoviji investicijski program koji je danas prezentirala premijerka Jadranka Kosor

Šantić podržava investicije u energetski sektor jer se njihovom realizacijom smanjuje ovisnost o uvozu energenta. Međutim, problem vidi u tome što u njih nisu uključeni privatni investitori, što znači da će za njihovu realizaciju država

trebati posegnuti za novim zaduživanjem.

Upozorava i na dosadašnja iskustva koja pokazuju da državne investicije nisu dovoljno efikasne. Također, sumnja da su rokovi koje je premijerka zacrtala dostižni, s obzirom da se radi o zahtjevnim investicijama. On smatra da je većina tih projekta tek u pripremnoj fazi te da u ovoj godini od njih ne možemo očekivati značajnije efekte što se tiše gospodarskog rasta. Ističe da se radi o dugoročnim investicijama koje će pozitivne učinke ostvarivati u duljem vremenskom razdoblju.

Što se tiče najave novog modela poticajne stanogradnje, Šantić je skeptičan u mogućnost značajnijeg rasta potražnje za stanovima sve dok se ne popravi situacija na tržištu rada. 'Problem je što nezaposlenost najviše pogađa mlade koji bi trebali biti glavni nosioci potražnje za stanovima', ističe Šantić.

Šantić podržava uvođenje oštrijih mjera protiv nelikvidnosti, koje uključuju i ubrzavanje stečajnih postupaka nad nelikvidnim poslovnim subjektima. 'Stečaj ne treba gledati kao nužno zlo', poručuje Šantić. S tim u vezi preporučio je vladi da poradi na obrazovanju stečajnih upravitelja kako bi mogli odigrati ulogu kriznih menadžera s ciljem ozdravljenja bankrotiranih tvrtki.