IDEALAN NAČIN ULAGANJA

InterCapital ETF-ovi u prvih godinu dana ostvarili zavidne prinose

16.11.2021 u 17:25

Bionic
Reading

Uz pandemiju, najvažnija vijest na Zagrebačkoj burzi 2020. godine bilo je uvrštenje prvih ETF-ova koje se dogodilo 17. studenoga prošle godine

Navedeno dodatno podupire činjenica da je pri kraju 2020. InterCapital Asset Management primio nagradu Zagrebačke burze za doprinos razvoju tržišta kapitala te time postao prvo društvo za upravljanje investicijskim fondovima koje je primilo takvu nagradu.

U prvih godinu dana oba ETF-a, 7SLO i 7CRO, su uspješno prateći indekse ostvarili zavidni prinos. 7SLO je porastom cijene od 50% ostvario bolju izvedbu od gotovo svakog ETF-a koji prati globalni indeks (kao što su S&P500, Nasdaq100, Dow Jones ili DAX), dok je 7CRO zabilježio rast od 20%, usprkos pandemijom pogođenom turizmu.

Ulaganje u ETF-ove već je duže vrijeme jedan od omiljenih vidova investiranja malih ulagatelja u dioničko tržište, koji je u zadnjih godinu dana moguć i na Zagrebačkoj burzi. Tu činjenicu potvrđuje i njihova tržišna kapitalizacija koja je dosegnula 60 milijuna kuna. Riječ je o pasivno vođenim fondovima koji prate kretanje dioničkog indeksa (u ovom slučaju CROBEX10tr i SBITOPtr, tj. najboljih hrvatskih, odnosno slovenskih kompanija).

Zbog svoje jednostavnosti, diverzifikacije i poreznih prednosti ETF-ovi su se pokazali kao idealan način ulaganja. Nakon godinu dana možemo zaključiti da su ETF-ovi postali uspješan novi proizvod na Zagrebačkoj burzi, te je stoga do kraja 2021. godine u planu dualno listanje ETF-ova i na Ljubljansku burzu.

‘’Ponosni smo na dosadašnju izvedbu i interes, jednako kao i na uspješnost praćenja indeksa. To nas ohrabruje u razmišljanju o novim ETF-ovima koje bismo u skoroj budućnosti mogli ponuditi ulagateljima na Zagrebačkoj burzi ‘’, izjavio je Hrvoje Čirjak, član Uprave.