PRVI KVARTAL

Ini porasli prihodi, ali prepolovljena dobit

27.04.2012 u 15:44

Bionic
Reading

Ina grupa je u prvom tromjesečju ove godine ostvarila prihode od prodaje od 7,2 milijarde kuna, što je 5 posto veći prihod nego u istom razdoblju lani, dok je neto dobit bez jednokratnih stavki pala za gotovo 50 posto, na 630 milijuna kuna, podaci su iz danas objavljenog konsolidiranog financijskog izvješća te naftne kompanije.

S jednokratnim stavkama (koje se odnose na umanjenje vrijednosti imovine, rezerviranja, otpremnine i jednokratni prihod) neto dobit Ina grupe je u prvom tromjesečju pala za 61 posto, na 412 milijuna kuna.

Dobit prije kamata, oporezivanja, deprecijacije i amoritzacije (EBITDA) bez jednokratnih stavki iznosila je 1,47 milijardi kuna i smanjena za 18 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Unatoč izazovnom vanjskom okruženju, Ina grupa je ostvarila snažne, stabilne rezultate u prvom tromjesečju, čak i bez prihoda iz Sirije, ističe predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott.

Iz Ine ističu kako su, unatoč padu potražnje za gorivima na hrvatskom je za više od 10 posto na godišnjoj razini, uspjeli zadržati stabilnu prodaju i tržišnu poziciju.

Inin segment istraživanja i proizvodnje u prvom je tromjesečju zabilježio operativnu dobit nešto veću od milijardu kuna, što je za 543 milijuna kuna manje nego u istom razdoblju lani.

Na to je, kako objašnjavaju u Ini, utjecala privremena obustava aktivnosti u Siriji, smanjenje proizvodnje plina u sjevernom Jadranu, kao i Vladine odluke o ograničavanju cijene plina za kućanstva i male industrijske potrošače zbog čega je Ina imala gubitak u prvom kvartalu od 382 milijuna kuna.

Ina upravlja plinskim poslovanjem kako najbolje zna i umije u danim okolnostima, kazao je novinarima Aldott napominjući kako je dogovor dvaju dioničara Ine (mađarskog MOL-a i hrvatske Vlade) da se profitabilnost u tom segmentu zadrži na nuli.

Današnju odluku Vlade o poskupljenju plina tumači kao balansiranje između cijene za kućanstva i poduzetništvo. Kućanstva je najteže opskrbljivati plinom, pa bi viša cijena plina za kućanstva bila logična, kaže Aldott.

Vezano uz Siriju, u kojoj je krajem veljače Ina proglasila "višu silu", podsjeća da je to bila izuzetno teška odluka, no i da je situacija zbog sankcija, sigurnosne situacije i problema s plaćanjima bila neodrživa.

Aldott se nada da će doći do neke vrste političkog rješenja u Siriji te nakon toga i povlačenja odluke o "višoj sili".

Bolje rezultate ima i segment rafinerije i marketing koji je u prvom kvartalu ove godine imao gubitak od 52 milijuna kuna (u isto vrijeme lani 119 milijuna kuna), što je, kako napominju u Ini, posljedica i modernizacije i kvalitetnijih goriva.

Ina, u suradnji s lokalnom zajednicom u Rijeci radi na osiguranju potrebnih dozvola za pripremu projekta dorade ostatka u riječkoj rafineriji, kaže Aldott.

U rafineriji u Sisku nastavlja se ulagati uz želju za većom kvalitetom goriva, a manjim utjecajem na okoliš. Također, s Janafom se razgovara o povezivanju cjevovodom dviju rafinerija, rekao je Aldott.

Ukupna ulaganja, koja su lani iznosila 1,5 milijardi kuna, Ina u ovoj godini namjeravaju povećati za 20-25 posto, a usmjerena su na istraživačke aktivnosti, modernizaciju rafinerija i modernizaciju benzinskih postaja.

U istraživačkim aktivnostima cilj je bušenja 4 do 6 istražnih bušotina u kopnenom dijelu Hrvatske tijekom ove godine, kaže uz ostalo Aldott.