33 POSTO DIONICA

Ini odobrena objava ponude za preuzimanje Energopetrola

07.09.2016 u 10:59

Bionic
Reading

Ina je u utorak objavila rješenje Komisije za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine kojim joj se odobrava objavljivanje ponude za preuzimanje 33 posto dionica sarajevskog Energopetrola

Ina je vlasnica 67 posto dionica Energopetrola, a predmet ponude je preostalih 33 posto dionica. Cijena po jednoj dionici je 2,30 konvertibilnih maraka (oko 8,8 kuna) ili 18,4 posto nominalne vrijednosti.

Konzorcij Ina-MOL je 2006. od vlade Federacije BiH kupio većinski vlasnički udio u Energopetrolu od 67 posto, pri čemu je svaki od partnera imao 33,5 posto dionica. Za preuzimanje Energopetrola konzorcij Ina-MOL je uplatio 36 milijuna eura, od čega je oko 60,2 milijuna konvertibilnih maraka (30,79 milijuna eura) uplaćeno na ime dokapitalizacije Energopetrola, a ostatak federalnoj vladi na ime preuzimanja većinskog državnog udjela u toj tvrtki.

U srpnju ove godine Ina i MOL potpisali su ugovor kojim je Ina preuzela 33,50 posto dionica Energopetrola koje su bile u vlasništvu MOL-a, čime je Ina povećala svoj udio na 67 posto i postala većinski vlasnik bosanskohercegovačke tvrtke.

Odnosi Ine i MOL-a s Federacijom BiH opterećeni su problemom koji je ranije nastao odlukom konzorcija Ina-MOL da 2013. godine, da protiv nje pokrene arbitražni postupak pred Međunarodnom trgovačkom komorom u Parizu. Spor je potaknut tužbama radnika Energopetrola zbog neisplaćenih plaća i ostalih dugovanja nastalih prije prodaje te tvrtke. Riječ je o iznosu od 32,7 milijuna eura, a u Ina-MOL-u su smatrali da ta dugovanja treba isplatiti raniji većinski vlasnik, odnosno vlada Federacije BiH.

U lipnju je navodno postignut dogovor po kojemu bi Ina i MOL odustali od arbitraže.