NELIKVIDNOST

Ingra dugove plaća svojim dionicama

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 01.06.2009 09:07
  • Objavljeno 01.06.2009 u 09:07
Igor Oppenheim

Igor Oppenheim

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Tomislav Serdar

S dionicama koje je dobila u trezor u dva navrata prošloga tjedna Ingra između ostalog kani podmirivati dio dugovanja dobavljačima i podizvođačima koji su sudjelovali u projektu Arena i s kojima već tjednima pokušava postignuti dogovor o ritmu i načinima plaćanja zaostalih dugovanja

Potvrdio je to Poslovnom dnevniku Igor Oppenheim, predsjednik Uprave Ingre, koji kaže da je to jedna od opcija u namiri dugova te da su neki dobavljači na nju i pristali. Kako razgovori o kombinaciji modela plaćanja dobavljačima još traju, nije htio iznositi parcijalne detalje, ali je potvrdio da su neki partneri pristali da im se dio dugovanja podmiri dionicama kompanije.

Oppenheim nije imenovao o kojim je dobavljačima riječ. Sukob podizvođača i Ingre zbog neplaćenih radova na Areni kulminirat će ovaj tjedan jer bi na naplatu trebale stići mjenice koje je Ingra izdala kao jamstvo plaćanja. Direktori nekih od tvrtki kojima Ingra duguje rekli su kako su pri provjeri mjenica u banci dobili odgovor da su nenaplative jer ne sadržavaju sve potrebne ovjere. Male i srednje velike tvrtke koje su radile na Areni nalaze se u ozbiljnim problemima zbog Ingrina neplaćanja i ako se ovaj tjedan ne riješe problemi s plaćanjem i naplativosti mjenica, spremni su na tužbe i izlaženje u javnost. Iako je Ingra dobila depozit od Zagrebačkog holdinga za arenu od 9 milijuna eura, prvu ratu najma od 1,8 milijuna eura, Ingra i dalje traži model kojim bi premostila krizu likvidnosti.

Prošli je tjedan Ingra stekla dva paketa svojih dionica kroz neku vrstu kupoprodajnih aranžmana s partnerima u zajedničkim projektima. Tako je 20. svibnja stekla 532.418 dionica koje čine 7,09 posto temeljnog kapitala i to kroz dvostruki aranžaman s Marijanom Kostrenčićem, jednim od deset najvećih dioničara u kompaniji. Paket od 225.566 dionica stečen je na temelju namirenja kupoprodajne cijene poslovnih udjela u društvu Intel, prema ugovoru o prijenosu poslovnih udjela u navedenom društvu. Paketom od 306.852 diionice zatvoreno je potraživanje iz ugovora u kupoprodaji nekretnine na zagrebačkom Žitnjaku, koje je Marijan Kostrenčić podmirio kao jamac umjesto kupca nekretnine. Nakon toga je 25. svibnja Ingra stekla još 15.000 dionica, prijenosom s Atlantske plovidbe na temelju potraživanja proizašlih iz zajedničke obnove hotela Lapad u Dubrovniku. Nakon toga Ingra je imala ukupno 9,53 posto vlastitih dionica. Cijena Ingrinih dionica prošlog je tjedna porasla za više od 20 posto, u čemu je mogla pridonijeti i kupnja za trezor.

Iako je aranžman s Kostrenčićem u nekim krugovima protumačene kao početak 'razdruživanja' Ingre i njezinog velikog suvlasnika, i to zbog problema u likvidnosti u koje je zapala kompanija, Kostrenčić i Ingra su to demantirali. Kostrenčić je kazao kako je samo riječ o realizaciji započetih razgovora o prijenosu dionica, što je sad u krizi likvidnosti bio i dobrodošao način da se aktivira imovina tvrtke.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi