KOORDINIRANA AKCIJA

Ingra: 'Cijena naše dionice ruši se namjerno'

01.07.2009 u 12:24

Bionic
Reading

Uprava Ingre objavila je očitovanje kojim je dioničare i javnost odlučila upozoriti 'da postoje naznake koordiniranog i sustavnog djelovanja s ciljem rušenja cijene dionica'.

'U proteklom razdoblju kroz medije se konstantno provlače negativne teme, a u kontekstu određenih članaka se konstantno pojavljuje i Ingra. U pojedinim javnim glasilima se na gotovo svakodnevnoj bazi proriče loša budućnost Ingrine dionice', stoji u očitovanju objavljenom na Zagrebačkoj burzi koje je potpisao predsjednik Uprave Ingre Igor Oppenheim

Ističe se i kako je Ingra više puta naglašavala kako joj ciljnu skupinu za vlasničku strukturu čine dugoročni ulagači zato što vlasnička struktura s dugoročnim ulagačima omogućava kontinuirane investicijske cikluse.

Uprava Ingre upozorava da se upravo na dugoročne ulagače utječe ovakvim trajnim rušenjem ugleda kompanije te kako je takvo djelovanje osobito pogubno za male dioničare kojih Ingra ima više od tri tisuće i koje medijske objave dovode u zabludu. 'Kada nastaje panika, često upravo mali dioničari ostvaruju gubitke prodajom svojih vrijednosnih papira po izrazito niskim cijenama', ističu iz Ingre.

'Brzo se zaboravlja kako je Ingra jedna od rijetkih kompanija koja je uložila vlastita sredstva u jedan od najvećih projekata javnog interesa. Kako očekivati daljnja ulaganja privatnog sektora u javno-privatna partnerstva ili neki drugi oblik investiranja u društveno poželjne projekte kada tvrtka koja uloži 100 milijuna eura vlastitog novca doživljava ovakav tretman u medijima, a da nitko pritom ne spominje potraživanja od javnog partnera proizašla iz ugovora potpisanih transparentno, pred očima javnosti i u skladu sa zakonom. Postvalja se pitanje kako izaći iz krize i povratiti likvidnost ako se sporazumi i ugovori postignuti i potpisani na najvišim razinama ne ispunjavaju na vrijeme', kaže se u očitovanju.

Uprava ističe i kako Ingra u tom trenutku ima više od 200 milijuna eura ugovorenih poslova te da, iako je činjenica da se osjeća kriza i smanjena likvidnost te da se rok investiranja produžuje, slika nije toliko crna koliko ju se pokušava prikazati putem medija proteklih dana.

Tako navode da Ingra uredno izvršava svoje dospjele obveze što potvrđuje i jučer plaćena rata kredita BKS banci u iznosu od 1,5 milijuna eura.

'Vjerujemo kako će i dioničari, među kojima su mnogi Ingrini zaposlenici, prepoznati pozadinu ovakvih napada, te da će njihova razumna procjena zadržati Ingrinu dionicu jednom od najatraktivnijih na Zagrebačkoj burzi kao što je bila i do sada', zaključuje Uprava Ingre u očitovanju.