statistika DZS-a

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u lipnju tresnula pet posto

30.07.2019 u 13:03

Bionic
Reading

Prvi put nakon prosinca 2018. godine obujam industrijske proizvodnje zabilježio je pad. On je u lipnju 2019. iznosio 5,6% u odnosu na isti mjesec 2018.

U odnosu na svibanj industrijske proizvodnja niža je za 2,2%. Promatrano prema glavnim industrijskim grupacijama razvidno je da su uz izuzetak trajnih proizvoda za široku potrošnju sve industrije zabilježile pad.

Predvodio ih je snažan dvoznamenkasti pad proizvodnje kapitalnih dobara od -19,1%. Promatrano prema NKD-u, nepovoljni trendovi osim kod rudarstva i vađenja (-10,8%) zabilježeni su i kod obujmom najznačajnije prerađivačke industrije koja je u lipnju drugi mjesec za redom zabilježila pad. Štoviše godišnja stopa pada od 6,8% najviša je u posljednjih gotovo šest godina odnosno od kolovoza 2013.

Pad obujma u prerađivačkoj industriji zabilježen je u 17 od ukupno 24 djelatnosti. U razdoblju od siječnja do lipnja, prema sezonski kalendarski prilagođenim indeksima, industrijska proizvodnja zabilježila je tek blagi rast od 0,9%, pri čemu je nakon rasta u prvom tromjesečju od 2,8% došlo do smanjenje obujma industrijske proizvodnje u drugom tromjesečju po godišnjoj stopi od 0,8%.

'Posljedica je to stagnacije u svibnju te razmjeno snažnog pada u lipnju. Iako u drugoj polovici godine možemo očekivati razmjenu volatilnost kod ovog indikatora, ostajemo pri ocjeni da će obujam u 2019. zabilježiti skromnu ali ipak pozitivnu stopu. Industrijska proizvodnja podršku može dobiti od solidne domaće potražnje, ali usporavanje hrvatskih glavnih vanjskotrgovinskih partnera te još uvijek niska konkurentnost predstavljaju uteg oporavku industrije', poručili su RBA Analitičari.