VIŠE OD OČEKIVANJA

Industrijska proizvodnja pala 8,6 posto

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 22.12.2009 16:05
  • Objavljeno 22.12.2009 u 16:00
nafta, industrija, rafinerija

nafta, industrija, rafinerija

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Smanjenje industrijske proizvodnje na godišnjoj razini u Hrvatskoj je nastavljeno i u studenom i ukupna je industrijska proizvodnja u studenom u odnosu na isti mjesec prošle godine manja za 8,6 posto, pokazuju prvi rezultati koje je danas objavio Državni zavod za statistiku (DZS)

Studeni je tako četrnaesti mjesec zaredom u kojem se bilježi pad industrijske proizvodnje na godišnjoj razini, a stopa pada u studenom ista je kao i u listopadu.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku, industrijska je proizvodnja u prvih jedanaest mjeseci ove godine pala za 9,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

U usporedbi pak s prosječnom mjesečnom proizvodnjom u 2008. industrijska je proizvodnja u studenom ove godine manja za 8,8 posto.

Statistički podaci po djelatnostima pokazuju da na pad industrijske proizvodnje najviše utječu kretanja u najvažnijoj, prerađivačkoj industriji, u kojoj je proizvodnja u jedanaestom mjesecu ove godine bila za 10 posto manja nego u prošlogodišnjem studenom.

Pad proizvodnje na godišnjoj se razini bilježi i u rudarstvu i vađenju, za 12,7 posto, dok je istodobno u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom proizvodnja porasla za 4,7 posto.

Unutar prerađivačke industrije većina grana imala je pad proizvodnje, a najveći je pad zabilježen kod proizvodnje osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, za 44 posto

Proizvodnja duhanskih proizvoda u studenom ove u odnosu na isti mjesec prošle godine smanjena je za 40,3 posto, strojeva i uređaja 25,7 posto, ostalih prijevoznih sredstava 23 posto, gotovih metalnih proizvoda za 24,9 posto itd.

Istodobno je rast proizvodnje zabilježen kod osam djelatnosti unutar prerađivačke industrije. Za najviših 33 posto porasla je proizvodnja rafiniranih naftnih proizvoda, za 23,8 posto proizvodnja računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, a za 19,1 posto proizvodnja papira i proizvoda od papira.

Proizvodnja prehrambenih proizvoda, koja u industriji ima udio od 15,05 posto, povećana je za 1,4 posto, a proizvodnja drva i proizvoda od drva i pluta za 7,5 posto.

Prema GIG-u, u studenom je prema istom mjesecu lani zabilježen rast proizvodnje samo kod energije i to za 2,8 posto.

Istodobno je proizvodnja intermedijarnih proizvoda smanjena za 11,2 posto, kapitalnih proizvoda 14,4 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju 6,3 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 9 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi