NASTAVAK TRENDA

Industrijska proizvodnja oslabila 5,8 posto

29.11.2012 u 14:21

Bionic
Reading

U listopadu je industrijska proizvodnja na godišnjoj razini pala 5,8 posto, što predstavlja nastavak negativnog trenda prisutnog od 2009. godine. Listopadski pad bio je nešto niži od očekivanja analitičara, koji su u anketi Hine prognozirali pad od 6,1 posto

Prema kalendarski prilagođenim indeksima, industrijska se proizvodnja u listopadu smanjila za 5,8 posto na godišnjoj razini, što je nešto manja stopa pada nego u rujnu (-7,7 posto godišnje), ali je i dalje razmjerno visoka, posebno uzme li se u obzir dugotrajnost negativnih kretanja. Uz pojedine iznimke, industrijska proizvodnja od 2009. godine bilježi negativne godišnje promjene.

Kumulativno, u prvih deset mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja za 5,6 posto niža nego u istom razdoblju prošle godine.

Sve kategorije prema agrebatima GIG-a u listopadu su pale na godišnjoj razini, kao i kumulativno u razdoblju od siječnja do listopada, pri čemu je najveći pad kod intermedijarnih proizvoda (-11,1 posto).

Pad proizvodnje kapitalnih proizvoda u listopadu je ubrzan, dok intermedijarni proizvodi bilježe konstantan pad, što može upućivati i na negativna kretanja u mjesecima pred nama.

Prema područjima i odjeljcima NKD-a, rudarstvo i vađenje nastavlja bilježiti godišnje stope pada (u listopadu 7,6 posto), a negativna kretanja nastavljaju se i u metalnoj industriji, pa se proizvodnja metala u prvih deset mjeseci smanjila za 21,4 posto godišnje.

Proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda posljednja dva mjeseca ostvaruje godišnje stope rasta, ali prethodna negativna kretanja rezultiraju kumulativnim padom u prvih deset mjeseci od 10,7 posto.

Ustrajna slabost domaće potražnje zajedno s nepovoljnim vanjskim okružjem i slabijom inozemnom potražnjom negativno utječu na kretanja u industrijskoj proizvodnji, navode analitičari Raiffeisen banke te napominju da i restrukturiranje najvećih poduzeća također pridonosi nižoj razini proizvodnje.