TRŽIŠTE KAPITALA

Indeksi na silaznoj putanji, gubitnik dana Optima Telekom

Bionic
Reading

Trgovanje na domaćem tržištu kapitala se odvija pod dojmom kvartalnih rezultata kompanija, gdje su svoje rezultate objavile INA i Ericsson Nikola Tesla

Dionica Ericssona je loše reagirala na nešto slabije kvartalne rezultate, te joj je cijena pala 3,4 posto, pri 3,5 milijuna kuna prometa, dok je INA ojačala 3,3 posto, usprkos gubitku u zadnjem kvartalu, koji je djelomično uzrokovan vrijednosnim usklađenjima i rezerviranjima.

Indeksi su zaključili dan u crvenom, gdje je CROBEX pao 0,4 posto, dok je uži indeks CROBEX10 kliznuo 0,1 posto, te su svi sektorski indeksi zaključili dan na nižoj razini.

Likvidnost je porasla, preko 21,5 milijuna kuna, pri čemu je u fokusu investitora bila dionica Plave lagune, sa redovnim prometom od 5,4 milijuna kuna i rastom cijene od 1,2 posto, dok je dodatnih 6,7 milijuna kuna ostvareno u blok transakciji.

Povišena likvidnost u inače slabije trgovanoj dionici vjerojatno je posljedica najave CERP-a o prodaji 0,45 posto udjela u kompaniji. Među milijunaše su se još ugurali telekom operateri HT i Optima Telekom, obje sa nešto iznad milijun kuna prometa, pri čemu je HT ojačao 0,3 posto, dok je dionica Optime izgubila 5,1 posto na vrijednosti, što joj je priskrbilo titulu gubitnika dana.

Na strani dobitnika možemo izdvojiti dionice Saponije sa skokom cijene od 3,9 posto, a u stopu slijedi Slavonski ZAIF sa plusom od 3,7 posto.

Dobitnik dana: Saponia +3,87% 322,00 kn

Gubitnik dana: Optima Telekom -5,1% 7,45 kn

CROBEX: -0,42% 2.020,95 bodova

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.