tržište kapitala

Indeksi blago porasli, u fokusu dionice Adrisa i Valamara

Bionic
Reading

Trgovanje na hrvatskom tržištu kapitala i u četvrtak je obilježila stagnacija vrijednosti dioničkih indeksa, dok se najviše trgovalo dionicama Adris Grupe i Valamar Riviere. Dionički indeksi Zagrebačke burze nastavili su bilježiti tek manje promjene vrijednosti. U četvrtak su gotovo svi indeksi zaključili s pozitivnim predznakom, ali uglavnom tek s manjim dobicima, te se čini da tržište posljednjih nekoliko dana traži smjer kretanja u nedostatku jasnog raspoloženja.

CROBEX je zaključio s neznatnim dobitkom od 0,16 posto na 1.994,64 bodova, čime se već pet dana zaredom smjenjuju njegovi blagi porasti i padovi. Indeks blue chip dionica CROBEX10 ojačao je za 0,04 posto na 1.185,69 bodova, a s minusom je zaključio jedino indeks dionica iz najviše kotacije CROBEXprime, koji je oslabio za 0,18 posto.

Likvidnost tržišta ponešto je oslabila u odnosu na prethodni dan te je ukupni dionički promet iznosio nešto više od sedam milijuna kuna, pri čemu su dva najlikvidnija izdanja jedini ostvarili milijunski promet te bili zaslužni za dvije trećine ukupnog dioničkog prometa. U fokusu su bile povlaštene dionice Adris Grupe koje su imale promet od gotovo tri milijuna kuna, što je bilo popraćeno blagim rastom cijene za 0,40 posto na 'okruglih' 500,00 kuna. Pojačano se trgovalo i dionicama Valamar Riviere, koje su prikupile promet od 1,85 milijuna kuna, dok im se cijena smanjila za 0,26 posto na 38,10 kuna.

Među likvidnijim izdanjima nekoliko dionica je ostvarilo značajan rast cijene. Izdvajaju se dionice Đuro Đaković Grupe, Kraša i Atlantske plovidbe, koje su redom skočile za više od četiri posto. Među gubitnicima su bili FTB turizam, čija je cijena potonula više od sedam posto, te Proprius s gubitkom od gotovo pet posto.

Dobitnik dana RIZ Odašiljači +34,55% 2,96

Gubitnik dana FTB turizam -7,26% 1.660,00

CROBEX +0,16% 1.994,64

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.