VELIKA KONKURENCIJA

Ina želi istraživati naftu i plin u Crnoj Gori

02.08.2013 u 15:52

Bionic
Reading

Za samo tjedan dana nakon što je Crna Gora raspisala međunarodni tender za istraživanje nafte i plina u crnogorskom podmorju, interes je pokazalo 19 tvrtki, među kojima i hrvatska Ina

Kako je novinarima rečeno u crnogorskoj vladi, najveći interes su pokazale kompanije iz Velike Britanije i Sjedinjenih Država.

Razmatrajući aktivnosti na realizaciji projekta istraživanja i proizvodnje ugljikovodika u podmorju Crne Gore, vlada je u četvrtak utvrdila da je 19 tvrtki posjetilo sobu s podacima

Vlada je raspisala tender za 13 blokova u crnogorskom podmorju, s površinom od oko tri tisuće četvornih kilometara, a tender objavljen 26. srpnja će biti otvoren do veljače sljedeće godine.

Zahvat će biti državni do 70 posto neto dobiti koji ostvaruju naftne kompanije, pri čemu će se odrediti što je to što ulazi u obračun troškova.

Među 26 tvrtki koje su još ranije izrazile interes za dodjelu ugovora, kako se navodi u izvještaju, je sedam britanskih i desetak američkih, a od europskih kompanija Ina iz Hrvatske, srbijanska Nis Gazpromneft, talijanske Edison SpA i Eni, njemačke Wintershall i RWE DEA, francuski Total, norveška Statoil Asa, švicarska White Falcon te još neke.

U javnom pozivu ministarstva gospodarstva je objašnjeno da se u cilju procesuiranja svake ponude za ugovor o koncesiji za proizvodnju plaća naknada prilikom podnošenja ponude od 35.000 eura.