poslovni rezultati

Ina u prvom kvartalu s 12 milijuna eura neto dobiti

25.04.2024 u 15:39

Bionic
Reading

Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanne Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.

Neto prihod od prodaje dosegnuo je gotovo 802 milijuna eura, što je za 5 posto više nego u istom razdoblju godinu dana ranije, dok je CCS EBITDA bez jednokratnih stavki INA Grupe iznosila 64 milijuna eura ili 40,5 milijuna više nego u prvom lanjskom tromjesečju.

Ukupna kapitalna ulaganja iznosila su 101 milijun eura, otprilike dvostruko više u odnosu na prvo tromjesečje 2023. godine, pri čemu je rafinerijsko poslovanje najviše doprinijelo ulaganjima. Rafinerija nafte Rijeka uspješno je završila remont dok je Projekt nadogradnje Rafinerija nafte Rijeka dosegnuo 87 posto ukupne dovršenosti, pri čemu se ostali projekti unaprjeđenja učinkovitosti odvijaju po planu. Financijska pozicija kompanije ostaje stabilna s neto dugom od 425 milijuna eura i omjerom duga i kapitala od 20 posto, navode iz Ine.

"Početak 2024., nakon previranja u prethodne dvije godine, pokazuje općenito dobro okruženje sa stabilnim cijenama nafte, ali su cijene plina značajno pale u odnosu na prethodno razdoblje, što je rezultiralo CCS EBITDA-om bez jednokratnih stavki od 64 milijuna eura u prvom tromjesečju. Istraživanje i proizvodnja nafte i plina, boreći se s očekivanim prirodnim padom proizvodnje, nastavlja s novim projektima. Povrh nove koncesije u Egiptu, stečeno je 40 posto radnog udjela u hrvatskom kopnenom bloku SA-07. Osim toga, u tijeku su pripremne aktivnosti za prva dva Inina geotermalna bloka", istaknula je predsjednica Uprave Ine Zsuzsanne Ortutay.

 U Rafineriji nafte Rijeka izvršen je planirani remont tijekom kojeg je osigurana sigurna i nesmetana opskrba iz uvoza, dodala je Ortutay. Ukupna prodaja Rafinerija i marketinga porasla je u razdoblju povoljnih marža, što je zajedno sa snažnim rezultatom Maloprodaje ove djelatnosti učinilo pozitivnim. Nakon dvije solarne elektrane (Virje u proizvodnji i Sisak u probnom radu), INA širi svoj portfelj obnovljivih izvora energije. Osim pripreme dodatnih projekata za solarne elektrane na svojim lokacijama, Ina je potpisala dva ugovora u području održivosti – jedan vezan uz izgradnju postrojenjaza zeleni vodik u Rafineriji nafte Rijeka i drugi vezan uz izgradnju postrojenja za proizvodnju biometana u Sisku.

"Projekti će pridonijeti našim naporima u zelenoj tranziciji, a Ina će postati prvi proizvođač komercijalnog zelenog vodika u Hrvatskoj. Sredstva potrebna za zelenu transformaciju moraju se generirati u Ininim osnovnim poslovnim djelatnostima, stoga je važno poslovanje održati učinkovitim i profitabilnim. Naravno, u našim naporima u provedbi projekata koji podržavaju zelenu tranziciju, računamo i na sufinanciranje iz fondova Europske unije. Uz uobičajenu sezonsku prirodu prodaje, očekuje se da će naredna tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate", zaključila je Ortutay.