U TRAVNJU SKUPŠTINA DIONIČARA

Ina razmatra izdavanje konvertibilnih obveznica

ina benzinska

ina benzinska

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Krajač

Iako Ina još uvijek razmatra je li izdavanje obveznica najpovoljnija opcija financiranja, u prilog odluke o izdavanju obveznica govori sazivanje Izvanredne Glavne skupštine na kojoj će se izmjenom statuta omogućiti pretvaranje obveznica u dionice

Do kraja ožujka Ina bi trebala donijeti odluku hoće li izdati obveznice ili neće. Ministar financija Ivan Šuker još u siječnju je najavio da će Ina do ožujka izdati 200 milijuna eura konvertibilnih obveznica od kojih će 100 milijuna kupiti država ili institucionalni ulagači, a 100 milijuna MOL. Taj odnos određen je kako se ne bi promijenio vlasnički odnos, naglasio je tada Šuker.

Najveći dioničar Ine je trenutačno MOL s vlasničkim udjelom od 47 posto, dok hrvatska Vlada drži 44 posto dionica.

Ministar je istom prilikom najavio da će se obveznice moći konvertirati tek nakon 18 mjeseci, da će vjerojatno biti izdane na četiri ili pet godina te da će o tome biti potpisan protokol.

'Još uvijek razmatramo mogućnost izdavanja dionica', kažu u Ini, a Reuters navodi kako još nije sasvim jasno je li izdavanje obveznica jedina opcija ili Ina traži druge opcije financiranja, poput podizanja kredita od svog najvećeg dioničara MOL-a.

'U ovom trenutku ne mogu govoriti o detaljima. Odluka će vjerojatno biti poznata do kraja mjeseca', izjavila je za Reuters Inina glasnogovornica Žana Goić

Inino izdanje obveznica bilo bi jedno od rijetkih velikih korporativnih izdanja na hrvatskom tržištu u posljednjih nekoliko godina, a Reuters prenosi mišljenje neimenovanog dealera koji kaže da je 'tržište sigurno željno takvih izdanja s obzirom na prilično veliki iznos i rijetku mogućnost pretvaranja obveznica u dionice'.

U prilog skorom izdavanju obveznica Ine govori i sazivanje Izvanredne Glavne skupštine društva za 19. travnja ove godine. Poziv je objavljen na internetskim stranicama Zagrebačke burze, a prijave za sudjelovanje zaprimaju se do 12. travnja.

Između ostaloga Uprava i Nadzorni odbor Ine predlažu promjenu statuta društva kojom bi se omogućilo uvjetno povećanje temeljnog kapitala pretvaranjem zamjenjivih obveznica u dionice ili pravom prvenstva upisa novih dionica.

Odluku o uvjetnom povećanju temeljnog kapitala donosila bi Glavna skupština, a odluka bi se mogla donijeti isključivo zbog ostvarivanja prava vjerovnika na zamjenu zamjenjivih obveznica u dionice i prava prvenstva pri upisu novih dionica, priprema za pripajanje više društava, ostvarenja prava na dionice radnika i članova Uprave društva ili nekog povezanog društva te zbog davanja dionica vladajućeg društva dioničarima odnosno članovima ovisnog društva u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima.

Nominalni iznos uvjetnog kapitala ne bi smio prijeći polovinu temeljnog kapitala, a u slučaju ostvarenja prava na dionice radnika i članova Uprave društva ili povezanih društava jednu desetinu temeljnog kapitala društva u vrijeme donošenja odluke. Trenutno temeljni kapital iznosi 9 milijardi kuna. Za novog člana Nadzornog odbora Ine predložen je Jósef Molnár

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi