JEŽIĆ NA KOLJENIMA

Ina prijeti Diokiju obustavom plina

18.05.2010 u 09:13

Bionic
Reading

Spor između Ine i Diokija nastao zbog 120 milijuna kuna duga tvrtke Roberta Ježića naftnoj kompaniji, ali i značajnog poskupljenja industrijskog plina, kulminirao je Ininom odlukom o obustavi isporuke plina Diokiju

Budući da je Ina najavila tu mogućnost, Dioki je zbog sigurnosti zatražio postupan prekid isporuke tog energenta jer, kad bi Ina naglo zavrnula ventile, postajala bi opasnost od eksplozije, tvrde u Diokiju.

– Prilikom prekida dobave prirodnog plina, ako nije postupna, iz rada automatski ispada proizvodnja pare na kotlovima PJ Etilena. Pri tome u opremi zaostaje velika količina plinova koji predstavljaju veliku opasnost od eksplozije ako se na siguran način ne spale na baklji – sigurnosnom elementu sustava. Međutim, pri obustavi isporuke plina iz rada ispada i baklja koja ga koristi za rad svojih plamenika. Time Dioki ne može riješiti potencijalnu opasnost za širu okolinu, s obzirom na to da u slučaju eksplozije u pogonu postoji velika opasnost da se ona proširi na spremnik ukapljenog etilena, pa i na spremnike Janafa smještene u blizini, u kojima su uskladištene velike količine naftnih derivata te spremnike s ukapljenim naftnim plinovima koje koristi Proplin – kazali su u Diokiju za Večernji list te potvrdili kako s Inom, tj. Prirodnim plinom nisu postigli dogovor oko gotovo dvostruko veće cijene prirodnog plina u odnosu na prošlu godinu te zbog toga nastalog duga.

Ipak, na sastanku u Ministarstvu gospodarstva u petak dogovorili su da će Dioki Ini, tj.Prirodnom plinu dostaviti vremenski plan obustave proizvodnje na siguran način.

No, u Diokiju i dalje tvrde kako ne mogu prihvatiti novu cijenu plina jer je smatraju nerealno visokom te ne žele s Inom potpisati novi ugovor s tolikim povećanjem.

– Prosječna cijena za 2009. godinu iznosila je 1,18 kuna po kubiku, a Dioki je ponudio novi ugovor s cijenom plina od 1,47 kuna po kubiku, što predstavlja povećanje od 20 posto u odnosu na lani te je spreman platiti do sada isporučeni plin po istoj cijeni do kraja 2010. godine, za što smo kao jamstvo spremni založiti i dio imovine – tvrde u Diokiju.

Tu cijenu smatraju realnom i dodaju kako je nevjerojatno da se MOL-u dopušta iskorištavanje monopolističkog položaja nauštrb gospodarstva, a u korist njihove petrokemijske industrije u situaciji kada je svako radno mjesto u proizvodnom sektoru neprocjenjivo i kada je izvoznicima prijeko potrebna pomoć.