PRVO POLUGODIŠE

Ina: Prihodi pali za 21 posto, a dobit za 12 posto

30.07.2015 u 16:14

Bionic
Reading

Ina Grupa je u prvih šest mjeseci ostvarila prihod od prodaje u visini od 9,3 milijarde kuna, što je 21 posto manje nego u istom razdoblju lani. Neto dobit je u istom razdoblju smanjena za 11,8 posto na 328 milijuna kuna

U prvih šest mjeseci 2015. prilagođena EBITDA (Grupe iznosila je 1,64 milijarde kuna, odnosno četiri posto više nego u istom razdoblju 2014., a prilagođena operativna dobit dosegla je 819 milijuna kuna, što je 27 posto više nego u prvoj polovici 2014.

Kompanija je u navedenom razdoblju uložila ukupno 549 milijuna kuna, od čega 453 milijuna u Hrvatskoj, a 96 milijuna u inozemstvu.

'Inin operativni rezultat u prvom polugodištu 2015. značajno je poboljšan unatoč velikom padu cijena sirove nafte. Ukupna proizvodnja ugljikovodika porasla je za šest posto, dok je domaća proizvodnja nafte povećana gotovo 20 posto. Na ukupne rezultate segmenta Proizvodnje i Istraživanja negativno je utjecao pad ostvarenih cijena, iako donekle kompenziran jačanjem dolara.

U promijenjenom cjenovnom okruženju, rezultat segmenta Rafinerija i Marketinga značajno je bolji, iako i dalje stvara gubitke. Smanjenje gubitka postignuto je povećanom proizvodnjom i prodajom te smanjenjem vlastite potrošnje. Unatoč svemu, optimizacija rafinerijskog i maloprodajnog poslovanja ostaje zadatak za Upravu Ine kako bi se osigurala dugoročna održivost poslovanja. Maloprodaja je i dalje stabilna te je obilježena padom prodaje benzina i povećanjem u prodaji dizelskih goriva, potvrđujući trend 'dizelizacije'. Kapitalna ulaganja veća od pola milijarde kuna pokazuju našu snagu u aktualnom okruženju, budući da nismo smanjivali svoje investicijske projekte', izjavio je predsjednik Uprave Zoltan Aldott, komentirajući polugodišnje rezultate poslovanja.