SLUČAJ ENERGOPETROL

INA-MOL tužbom od Vlade FBiH potražuje 34,8 milijuna eura

25.09.2013 u 11:04

Bionic
Reading

Hrvatsko-mađarski konzorcij INA-MOL tužio je Vladu Federacije BiH po osnovi sudskih sporova koje je ovaj konzorcij preuzeo dokapitalizacijom Energopetrola iz ožujka 2006., a koje sada mora nadoknaditi aktualna Vlada FBiH, piše Dnevni avaz. INA-MOL potražuje 34,8 milijuna eura, a konzorcij je pokrenuo i arbitražni postupak pred Međunarodnom trgovačkom komorom u Parizu da bi naplatili ova sredstva

Višemilijunski tužbeni zahtjev posljedica je katastrofalnog ugovora o dokapitalizaciji Energopetrola koje su tadašnje vlasti potpisale 8. ožujka 2006. s INA-MOL-om, piše Dnevni avaz.

Prema jednoj od odredaba ovoga ugovora, Vlada FBiH, s bivšim premijerom Ahmetom Hadžipašićem na čelu, obavezala se da će preuzeti sva dugovanja u ovom procesu, uključujući i potraživanja radnika koja su iznosila više od 10 milijuna eura.

U konzorciju INA-MOL iskoristili su ovu odredbu iz ugovora da bi potraživanja radnika usmjerili na Vladu FBiH, iako je konzorcij većinski vlasnik s kapitalom od 67 posto, dok država drži 22 posto. Vlada FBiH u više je navrata pokušala izvansudskom nagodbom riješiti ovaj problem da bi odgodili početak međunarodne arbitraže, ali u INA-MOL-u nemaju namjeru odustati od tužbenog zahtjeva.

Potvrdio je to i direktor Agencije za privatizaciju FBiH Šuhret Fazlić, vođa pregovaračkog tima koji je u ime Vlade FBiH zadužen za pregovore s INA-MOL-om.

'Ništa još nije riješeno. Mi u Vladi FBiH ne znamo ni točan tužbeni iznos INA-MOL-a. No da je situacija zaista teška - jest. Ovo nije nimalo dobro za nas i presuda bi mogla predstavljati veliku opasnost za FBiH, jer ne znamo ni o kojoj se svoti točno radi', rekao je Fazlić za Dnevni avaz.

U slučaju da Međunarodna trgovačka komora presudi u korist INA-MOL-a, moguće je da će uslijediti stotine radničkih tužbi u iznosu i do 40 milijuna eura, što bi Vladu FBiH dovelo u tešku financijsku situaciju, piše Dnevni avaz.