BOGATA BUŠOTINA

Ina i MOL otkrili zalihe plina u Podravini!

23.06.2010 u 13:07

Bionic
Reading

Ina je danas objavila da su ona i MOL otkrili značajne količine plina na području Podravska Slatina-Zalata

'Zajednički projekt istraživanja hrvatskog i mađarskog pograničnog područja rezultirao je otkrićem plinsko-kondenzatnog potencijala polja Zalata-Dravica na hrvatskoj strani ugovornog područja Podravska Slatina-Zalata', priopćeno je iz Ine.

Zajednički projekt istraživanja pograničnog hrvatskog i mađarskog područja u dravskoj potolini iniciran je 2006. godine potpisivanjem ugovora u mađarskom gradu Zalaegerszegu, a Ina i MOL kao ravnopravni partneri u tom projektu sudjeluju u financiranju istraživanja i podjeli proizvodnje sa 50 posto udjela obaju partnera.

Iz Ine podsjećaju da je 2007. uslijedilo otkriće plinsko-kondezatnog polja kada su prvom istražnom bušotinom Zalata-1, na mađarskoj strani, ispitane značajne količine plina.

Krajem 2008. godine izbušena je istražna bušotina Dravica-1 na hrvatskoj strani ugovornog područja, a u travnju ove godine pristupilo se ispitivanju bušotine.

Ispitivanje na 3170 metara dubine pokazalo je dotok plina u količini od 370 tisuća prostornih metara na dan s manjom količinom kondenzata.

Ispitivanjem je potvrđeno da se radi o komercijalnim količinama plina na hrvatskoj strani istražnog objekta.

Preciznije vrednovanje novog nalazišta slijedi nakon interpretacije podataka dobivenih 3D seizmikom i izrade ležišne studije.

U narednom razdoblju napori obaju partnera će biti usmjereni na razradu otkrivenog polja u cilju privođenja proizvodnji i priključenja na plinski infrastrukturni sustav, navodi se u Ininoj objavi.