ODGOVOR POSLODAVCIMA

Ina: Distributeri su krivi za skupi plin

Isključenje plina robnom centru Varteks na Trgu bana Jelačića

Isključenje plina robnom centru Varteks na Trgu bana Jelačića

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Sime Sokota

Nakon što je HUP objavio da industrija u nas plaća najskuplji plin u regiji, iz Ine je stigao demanti u kojem se kao glavnog krivca za visoke cijene označavaju distrubuteri, piše Poslovni dnevnik

Tri su ključna faktora koja utječu na konačnu cijenu plina koju plaćaju potrošači - sama cijena plina, tarife transportnog sustava i trošak distribucije.

'Dvije prve komponente - glavna cijena plina i tarife transportnog sustava u Hrvatskoj i Mađarskoj su gotovo iste. Razliku čini trošak distribucije. Dok u Hrvatskoj ima 38 distributera preko kojih se industrijskim potrošačima distribuira gotovo 50 posto plina, u Mađarskoj je svega pet distributera, a njihove su prosječne cijene distribucije otprilike dva puta niže nego u Hrvatskoj', doznaje Poslovni dnevnik od izvora bliskih Ini nakon HUP-ove objave kako industrija u Hrvatskoj plaća najskuplju cijenu plina u okruženju, a zbog razlika u cijeni plina u Mađarskoj i Hrvatskoj izravno je prozvan Mol.

Isti izvori kažu kako je prosječna cijena za industriju u Hrvatskoj veća otprilike 10-ak posto nego u Mađarskoj, a nikako 80-ak posto kako je sugerirano iz HUP-a. Kako objašnjavaju stručnjaci, ruski plin koji se isporučuje Mađarskoj ima niže cijene nego onaj koji stiže u Hrvatsku, ali upravo zbog hrvatske domaće proizvodnje konačna cijena plina je u dvije zemlje više-manje ista.

Izvori Poslovnog dnevnika tvrde da je omjer domaće proizvodnje i uvoza 60:40 posto, pri čemu, kažu, nema razloga da Hrvatska vlastiti plin prodaje po nižim cijenama od tržišnih niti će to zbog standarda EU moći raditi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi