odlična godina

Imovina mirovinskih i stabilizacijskih fondova rekordnih 31,9 bilijuna dolara

03.01.2022 u 15:16

Bionic
Reading

Imovina povjerena na upravljanje državnim stabilizacijskim i mirovinskim fondovima širom svijeta dosegnula je rekordnih 31.900 milijardi dolara u 2021. godini, poduprta rastom cijena dionica na američkim tržištima i poskupljenjem nafte

Imovina kojom upravljaju državni stabilizacijski fondovi uvećana je pritom za šest posto, na 10.500 milijardi dolara, a imovina državnih mirovinskih fondova za devet posto, na 21.400 milijardi dolara, pokazalo je u subotu izvješće specijalizirane tvrtke Global SWF.

Investitori u državnom vlasništvu uložili su u 2021. najviše novca unatrag šest godina, kako po broju transakcija tako i po njihovu iznosu, navodi se u izvješću.

Uloženo je oko 215,6 milijardi dolara, a gotovo polovina svote otpada na državne stabilizacijske fondove.

Singapurski fond GIC na čelu je ljestvice sa 109 transakcija ukupne vrijednosti 31,1 milijardu dolara, koja je za 75 posto veća nego u godini ranije. Više od trećine tog kapitala uloženo je u nekretnine, posebno u logistiku.

Ukupno gledano, tržišta u nastajanju teško su držala korak s razvijenim tržištima, privukavši tek 23 posto kapitala u 2021. godini, što je među najnižim udjelima u posljednjih šest godina, napisao je u izvješću Diego Lopez iz Global SWF-a.

Premda na ulaganja u rizični kapital inače otpada tek mali dio ukupnog novca koje raspoređuju investicijski fondovi u državnom vlasništvu, u 2021. ona su uvećana za čak više od 80 posto, na 18,2 milijarde dolara. Više od četvrtine tog iznosa uložio je singapurski Temasek.

"Pandemija je izazvala dramatične promjene u strategiji, sa zaokretom prema sektorima koji će rasti zbog promjene načina života, ponašanja potrošača i javnih potreba", rekao je Lopez, izdvajajući zdravstveni, maloprodajni, potrošački i tehnološki sektor.

Ulagači će, kako se navodi u izvješću, nastaviti pozorno pratiti situaciju u Kini, ponajprije istrage u tehnološkim tvrtkama.

"Unatoč geopolitičkim napetostima i zabrinutosti zbog regulatornih odluka, većina (ulagača u državnom vlasništvu) optimistična je u pogledu kineskih dionica", navodi se u izvješću.

Ukupna imovina pod upravljanjem državnih fondova povećana je zahvaljujući četiri nova igrača, a među najznačajnijima po vrijednosti povjerene mu imovine izdvaja se Azerbaijan Investment Holdings (AIH) koji je stekao udjele u vodećim kompanijama, uključujući državnu naftnu kompaniju SOCAR.

Preostala tri državni su fondovi osnovani u Bangladešu, Cape Verdeu i Rio de Janeiru. Ove godine takve fondove planiraju osnovati i Izrael, Namibija, Bahami i Mozambik.

U godišnjem izvješću Global SWF-a analizirani su podaci iz 161 državnog fonda za upravljanje imovinom i 275 državnih mirovinskih fondova, podsjeća Reuters.