weekend media festival

'Imati svoj automobil potpuno je neisplativo, evo kako je to dokazano'

22.09.2017 u 20:24

Bionic
Reading

Cijeli koncept prometa iz temelja se mijenja. Poanta je u izboru koji nude novi digitalni modeli, poručio je s Weekend Media Festivala Davor Tremac, generalni menadžer Ubera za jugoistočnu Europu.

Potvrđuju to i rezultati megauspješnih platformi za vožnju koje su sudionici objavili na panelu ‘Baby You Can Drive My Car’. Uber posluje u 77 zemalja i više od 600 gradova. U Hrvatskoj imaju više od 120 tisuća aktivnih korisnika, još toliko turista koristilo je Uber ovo ljeto, a surađuju s više od dvije tisuće partnera-vozača. Turo, vodeću svjetsku peer-to-peer platformu za dijeljenje automobila, koristi više od tri milijuna članova. Jedan od ulagača u platformu je i Daimler što potvrđuje da se tržište automobila potpuno mijenja.

Matheus Riolfi, direktor međunarodnog širenja u Turu, sasvim je konkretno pokazao isplativost modela.

'Kupite vozilo, date ga određeno vrijeme u najam i na taj način ga otplaćujete. Ako imate Hondu Civic dovoljno je da ju iznajmljujete 14 i pol dana mjesečno i u potpunosti isplaćujete trošak automobila. Ako ste kupili Teslu Active Model S sa samo sedam dana mjesečnog najma pokrivate sve troškove', tvrdi Riolfi.

Vlatka Kamenić Jagodić iz HEP-a je jasna: ‘U Hrvatskoj je automobil još uvijek statusni simbol.’

Prema istraživanju Morgan Stanleya, istaknuto je na panelu, u 2015.godini se četiri posto ukupno prijeđenih milja odnosilo na modele  diljenja vozila. Procjenjuje se da će do 2030.godine taj udio rasti na 26 posto. Već do 2025.godine prihodi pet vodećih sektora ekonomije dijeljenja trebali bi dosegnuti 335 milijardi dolara.

  • +9
10. Weekend Media Festival, panel 'Baby You Can Drive My Car' Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic

'Milenijci su skloni šeranju. Oni su generacija kojoj nije važno posjedovati stan ili vozilo. Važnije je biti, a ne imati',  kazao je Krešimir Dvorski osnivač Nextbike Hrvatska.

Nikolai Voitiouk tvrdi da je FlixBus u CEE regiji u godinu i pol napravio revoluciju u autobusnom prijevozu. Pokrivaju više od 100 destinacija u 9 zemalja, a uslugu je u godinu dana koristilo više od pola milijuna putnika.

Sudionici panela zaključili su da je pred nama još uzbudljivija budućnost kad je riječ o prijevozu: autonomna vozila već su tu iako će još dosta vremena proći prije široke primjene takve vrste prijevoza. Na velikom broju tržišta, pa i u Hrvatskoj, još je uvijek neznatni udio električnih automobila čiji se rast, kao i kompletne infrastrukture, također tek očekuje.