reorganizacija

Ide val otkaza u Hrvatskoj gospodarskoj komori, posao će izgubiti više od 200 ljudi?

16.07.2020 u 18:25

Bionic
Reading

Hrvatska gospodarska komora podijelit će otkaze za skoro polovicu svojih zaposlenika zbog krize i pada članarina. HGK sa nizom svojih sektora zapošljava oko 520 ljudi u središnjem uredu, podružnicama, ali i inozemnim predstavništvima

Da se sprema veliki val otkaza za 24sata potvrđeno je od dvoje sugovornika koji kažu da će se broj otkaza kretati između 200 i 250.

'Razlog je pad prihoda od članarina koje nisu naplaćivane tri mjeseca, a padat će i sljedeće godine zbog smanjivanja iznosa članarina. Trebalo bi ostati oko 300 ljudi. Ogroman je to šok', kaže osoba iz Komore upućena u događanja.

Predsjednik HGK Luka Burilović nije se javio za komentar. Iz Komore su potvrdili da idu u reorganizaciju.

'Možemo potvrditi da HGK priprema reorganizaciju o kojoj će javnost biti obaviještena odmah po definiranju plana, te razgovora sa zaposlenicima', službeni je odgovor HGK, piše 24sata.

Dodali su i da je reorganizacija Komore počela s digitalnom transformacijom, no kažu da je situacija s pandemijom pridonijela da joj se pristupi ranije od planiranog. 

HGK je ove godine planirao prihode od 233 milijuna kuna, a od obvezne članarine koje plaćaju sve tvrtke koje posluju u Hrvatskoj je trebalo doći oko 70 posto ili oko 165 milijuna kuna. Nakon izbijanja korona krize, donijeli su odluku da tvrtke ne plaćaju članarinu tri mjeseca. Na zaposlene je s druge strane odlazilo ukupno oko 90 milijuna kuna godišnje. Ostatak troškova su bili materijalni troškovi, organizacije odlazaka na sajmove, vanjske usluge i slično.