brojke za pet

Ide im bolje nego mesarima: Provjerili smo kako posluje Agroproteinka

18.09.2023 u 16:54

Bionic
Reading

Tvrtka Agroproteinka, koja se jedina u Hrvatskoj bavi zbrinjavanjem uginulih životinja, došla je pod povećalo javnosti zbog potencijalnog sukoba interesa ministra Gordana Grlića Radmana, a koji je kao njen suvlasnik propustio upisati nekoliko milijuna eura zarade u svoju imovinsku karticu. Provjerili smo kako posluju

Agroproteinka je nastala 1988., kada je iz tadašnje mesne industrije Sljeme izdvojena tvornica mesnog brašna. Od tada se tvrtka specijalizirala za zbrinjavanje nusproizvoda životinjskog i biljnog podrijetla, biorazgradivog otpada te otpadnih jestivih ulja.

Osim središnje lokacije u Sesvetskom Kraljevcu, u kojem se nalaze sva tri pogona za preradu, izgradili su mrežu sabirališta u čitavoj Hrvatskoj.

Najvažnija djelatnost Agroproteinke je zbrinjavanje uginulih životinja. Jedina je tvrtka u Hrvatskoj koja ima pogon za preradu nusproizvoda životinjskog podrijetla za materijal kategorije 1 i 2. To znači da se usmrćene svinje prerađuju metodom sterilizacije pod tlakom. Nastalo mesno-koštano brašno naknadno se spaljuje, a dobivena mast koristi se u tehničke svrhe ili za obnovljive izvore energije.

S obzirom na to da jedini raspolažu potrebnim kapacitetima, od Ministarstva poljoprivrede dobili su 2017. godine koncesiju za obavljanje poslova sakupljanja, prerade i uklanjanja nusproizvoda životinjskog podrijetla na rok od 10 godina.

Ulaganja u moderne proizvodne kapacitete i koncesija koja donosi sigurne prihode od države osiguravaju Agroproteinki lukrativno poslovanje u tržišnoj niši u kojoj nema značajnije konkurencije na hrvatskom tržištu.

Tržišna pozicija garantira kompaniji povezanoj s ministrom vanjskih poslova izvrsne poslovne rezultate. Tako ima vrhunski bonitet s niskom zaduženošću, visokom stopom povrata na imovinu i odličnom platežnom sposobnosti.

U razdoblju od pet godina prihodi kompanije gotovo su se udvostručili, dosegnuvši lani 29,8 milijuna eura. U promatranom periodu zabilježen je i snažan rast profitabilnosti. Neto dobit porasla je gotovo četiri puta, a neto marža skočila je sa 7,2 na 15,4 posto.

Gordan Grlić Radman, suvlasnik Agroproteinke Izvor: Cropix / Autor: Lucija Ocko

Kompanija je i značajan izvoznik, a udio izvoza povećava joj se iz godine u godinu. Lani je na inozemnim tržištima ostvareno 19,6 milijuna eura prihoda, što čini gotovo dvije trećine prihoda.

Zanimljivo je to da po rezultatima poslovanja Agroproteinka osjetno nadmašuje proizvođače iz sektora mesne industrije koji koriste njezine usluge.

U usporedbi s Vindonom, najprofitabilnijom kompanijom među 10 najvećih proizvođača mesa s profitnom maržom od 5,36 posto, marža Agroproteinke je veća gotovo tri puta.

I plaće zaposlenih u Agroproteinki su znatno više od plaća u mesnoj industriji. Lani je prosječna plaća u sesvetskoj tvrtki iznosila 1436 eura dok se prosjek u najvećim tvrtkama za proizvodnju i preradu mesa kretao oko 818 eura.