PANIKA NAKON JAPANA

I u Hrvatskoj traženi Geigerovi brojači

Bionic
Reading

Cijena jednog brojača kreće se od dvije do 3000 kuna, a dnevno u tvrtki koja ih prodaje primaju barem pet upita

Rasprodane zalihe Geigerovih brojača i potražnja za tabletama joda zbog zaštite od zračenja pokazuju da su se i hrvatski građani pridružili histeriji nastaloj nakon eksplozija u japanskoj nuklearki Fukushima. Strah od radijacije prisutan je unatoč uvjeravanju stručnjaka da naši krajevi neće osjetiti posljedice radijacije koja se mjeri u Japanu. U tvrtki Probus grupa koja uvozni Geigerove brojača za hrvatsko, srpsko i BiH tržište kažu da su zalihe rasprodane, piše Poslovni dnevnik

'U zadnjih tjedan dana rasprodali smo nekoliko desetaka uređaja koliko smo ih imali na skladištu, a dnevno i dalje primamo barem pet upita za kupnju brojača. No kako je na svjetskom golema potražnja za takvim uređajima, nove proizvode u Hrvatskoj možemo očekivati tek za oko tri mjeseca, kako smo doznali od proizvođača', kaže Matej Putrić iz Probus grupe. Cijena jednog brojača kreće se od dvije do tri tisuće kuna. Uređaje su nabavile tvrtke te pojedinci, među njima jedna osoba koja putuje s obitelji u blizinu Japana a. Probis je ipak uspio nabaviti takozvane dozimetre koji mjere dozu radijacije po osobi. Cijena takvog uređaja kreće se oko 1400 kuna.

Za razliku od nekih europskih zemalja, poput Njemačke ili Austrije koje ih u svojim apotekama na zalihama imaju od vremena černobilske katastrofe, tablete stabilnog joda (potassium iodide) u Hrvatskoj se ne mogu nigdje kupiti jer proizvod kod nas nije registriran. U Ministarstvu zdravstva doznajemo da se takav proizvod interventno uvozi ako stručnjaci Zavoda za zaštitu od štetnog zračenja procijene da je to potrebno. Iako se ne radi o navali kao u nekim drugim europskim zemljama, te posebno u SAD-u, u hrvatskim ljekarnama primijećen je interes građana za tablete joda. Kako neslužbeno doznajemo od magistri farmacije koje su imale nekoliko takvih upita u Zagrebu i Splitu, građani su u novinama saznali da se zbog radijacije daje jod. Funkcija joda kod izloženosti zračenju je sprečavanje ulaska radioaktivnih izotopa u štitnjaču što može izazvati karcinom. Farmaceuti i radiolozi upozoravaju da uzimanje joda može biti vrlo opasno po zdravlje i nikako se ne preporučuje posebno starijima od 45 godina jer može značajno poremetiti rad štitnjače.