od poreza do pristojbe

Prijenos rabljenih auta će pojeftiniti, no ni poreznici ne znaju koliko

  • Autor: T.O./Hina
  • Zadnja izmjena 31.05.2017 11:50
  • Objavljeno 31.05.2017 u 11:49
Cilj uvođenja pristojbe je skraćivanje administrativnogpostupka i smanjenje troškova, tvrde u Poreznoj upravi

Cilj uvođenja pristojbe je skraćivanje administrativnogpostupka i smanjenje troškova, tvrde u Poreznoj upravi

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vlado Kos

Porezna uprava objavila je u srijedu da transformacija posebnog poreza na stjecanje rabljenih motornih vozila u upravnu pristojbu, predviđena prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o posebnom porezu na motorna vozila, ne znači novi namet, već bi u pravilu trebala značiti pojeftinjenje za porezne obveznike

S ciljem pojednostavljenja i pojeftinjenja porezne administracije za građane te smanjenja ukupnog poreznog opterećenja, porezna reforma nastavlja se prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o posebnom porezu na motorna vozila, koji je objavljen na portalu e-Savjetovanje, navodi se u priopćenju Porezne uprave.

Pritom se kao bitna izmjena izdvaja transformacija posebnog poreza na stjecanje rabljenih motornih vozila u upravnu pristojbu u nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova, "što znači da se ne radi o novom nametu".

Intencija je ovog zakonskog prijedloga, naglašavaju iz Porezne uprave, da se pojednostavi i skrati administrativni postupak te smanje troškovi prilikom stjecanja rabljenih motornih vozila na način da se sve radnje obave na jednom mjestu.

"Trenutno se analizira visina iznosa upravne pristojbe, prema kriterijima starosti vozila i snage motora vozila izraženoj u kilovatima, koja bi se trebala naplaćivati prilikom registracije rabljenog motornog vozila na ime stjecatelja motornog vozila u policijskim postajama. Uvođenjem upravne pristojbe umjesto dosadašnjeg plaćanja posebnog poreza na stjecanje rabljenih motornih vozila u pravilu bi za porezne obveznike trebalo značiti i pojeftinjenje", zaključuju iz Porezne uprave.

Ministar financija Zdravko Marić početkom ovog tjedna rekao je da će nova procedura vezana uz kupoprodaju rabljenih automobila biti jednostavnija od sadašnje te je najavio da bi naknada koja bi se za to plaćala trebala biti nešto povoljnija od sadašnjeg poreza. 

"Danas fizičke osobe kod kupoprodaje, odnosno fizička osoba koja kupuje rabljeni automobil mora otići na tri lokacije -  kod javnog bilježnika ovjeriti ugovor, u Poreznu upravu gdje čeka rješenje o razrezu poreza te u policijsku upravu kod prijenosa vlasništva. Sada se te tri aktivnosti objedinjuju u jednu. Ukida se porez, a uvodi upravna pristojba koja se plaća prilikom jednog jedinog posjeta policijskoj upravi. Znači, tri aktivnosti koje smo do sada imali pojednostavljujemo s jednom", rekao je Marić.

Ministar financija Zdravko Marić početkom tjedna rekao je da će nova procedura vezana uz kupoprodaju rabljenih automobila biti jednostavnija

Ministar financija Zdravko Marić početkom tjedna rekao je da će nova procedura vezana uz kupoprodaju rabljenih automobila biti jednostavnija

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Dodao je kako je dosad obračunati porez bio 5 posto vrijednosti automobila, dok će se za potrebe nove upravna pristojbe koristiti razredi izrađeni na temelju starosti i snage automobila.

"Prosječni porez koji je bio plaćan na sve automobile bio je negdje oko tisuću kuna. Danas mislimo da bi to trebalo biti nešto jeftinije", istaknuo je Marić.  

Prema podacima Ministarstva financija iz obrazloženja zakonskih izmjena o kojima je provedena javna rasprava, u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2016. godine evidentirano je ukupno 209.905 slučajeva oporezivanja odnosno izdanih rješenja s osnove posebnog poreza na promet rabljenih motornih vozila, od čega je ukupno 16.457 bilo oslobođeno plaćanja poreza, a prihod s osnove navedenog poreza iznosio je 193,78 milijuna kuna

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!