BURZOVNE ZVIJEZDE

I ovog ljeta turističke dionice donijele odličnu zaradu

25.08.2016 u 07:28

Bionic
Reading

Još jedna uspješna turistička sezona prodrmala je i Zagrebačku burzu na kojoj indeksi ovoga ljeta ne miruju. Od početka lipnja CROBEX je porastao 4,9 posto dostigavši najvišu razinu u posljednjih godinu dana. Turistički podindeks CROBEXturist u istom razdoblju uzletio je čak 18,6 posto što jasno signalizira tko su pokretači burzovnog preporoda

Pozitivna očekivanja investitora temelje se na dosad objavljenim turističkim rezultatima, prema kojima je do kraja srpnja zabilježeno čak pet milijuna noćenja više nego u istom razdoblju lani. Odlični rezultati nastavljeni su i u kolovozu pa analitičari za cijelu godinu očekuju rast noćenja za oko 7 posto i rekordan prihod koji bi prvi put trebao premašiti osam milijardi eura.

Poticaj sve boljim rezultatima hotelijerskih tvrtki dolazi od investicija koje rastu iz godine u godinu. Ove sezone otvoreno je 40 novih ili obnovljenih hotela, a u idućoj je u planu njih još 50.

Valamar predvodi turističke gazele

Najsjajnija turistička zvijezda na burzi je Valamar Riviera čija dionica je od početka lipnja ojačala gotovo 20 posto, dostigavši rekordnu razinu od 29,4 kune. Uspješnu turističku priču koju je osmislila grupa austrijskih dioničara na čelu s grofom Georgom Eltzom prepoznala je široka lepeza investitora pa je u kratkom razdoblju dionica Valmara postala jedno od najlikvidnijih izdanja na Zagrebačkoj burzi.

Ove sezone burzovne igrače ohrabrili su polugodišnji rezultati tvrtke, odličan buking u glavnoj sezoni i ambiciozni razvojni planovi. U prvih šest mjeseci Valamar Rivera je zabilježila rast prihoda od prodaje za 22 posto, uz porast noćenja za 13 posto. Posebno impresivan je rast operativne dobiti (EBITDA) za 135 posto (na 78,5 milijuna kuna) što je rezultat povećane prodaje i niže dinamike rasta operativnih troškova.

Tvrtka je nedavno predstavila i novu strategiju razvoja prema kojoj do 2020. godine u postojeće kapacitete planira uložiti između 1,5 do 2 milijarde kuna, uz solidan rast operativne dobiti te atraktivnu i dugoročnu dividendu dioničarima. Krajem srpnja država je prihvatila Valamarovu ponudu za kupnju većinskog udjela u rapskoj hotelskoj kući Imperial, a ovoga tjedna najavljeno je ulaganje vrijedno 500 milijuna kuna u izgradnju dvaju luksuzna ljetovališta u destinaciji Rabac


Zahvaljujući prodaji državnog udjela, dionica Hotela Imperial pokazala se kao najbolja prilika za ulaganje. Spretni ulagači koji su do početka srpnja kupovali dionice rapske hotelske kuće zaradili su više od 40 posto na uloženi kapital. Premda je bilo nedoumica oko zakonitosti odluke o prodaji, tehnička Vlada je krajem srpnja ipak prihvatila ponudu Valamara i AZ fonda vrijednu 260 milijuna kuna za kupnju 50,08 posto dionica Imperiala, najvažnije hotelsko-turističke tvrtke na otoku Rabu koja raspolaže smještajnim kapacitetom od ukupno nešto više od 7.500 kreveta.

Brend Park Plaza pogurao Arenaturist

Među istaknutim dobitnicama je i dionica Arenaturista koja je od početka lipnja dobila na vrijednosti 24,2 posto. Premda je pulska turistička tvrtka, koja posluje u sastavu nizozemske tvrtke Euro Sea Hotels pod brendom Park Plaza, u prvih šest mjeseci povećala gubitak u odnosu na isto lanjsko razdoblje, preliminarni podaci za treće tromjesečje ohrabruju.

U financijskom izvješću navodi se kako su objekti Arenaturista u srpnju imali značajan porast posjetitelja u svim tipovima smještaja, dok su najave za kolovoz 7 posto veće u odnosu na lanjsko ostvarenje, a za rujan 13 posto. Uz povećanje fizičkih pokazatelja poslovanja, na porast prihoda i operativnog rezultata iznad planiranih veličina, procjenjuju u kompaniji, trebalo bi utjecati i povećanje prosječnih cijena.

Nešto slabiji rast bilježi dionica Maistre. Kapitalizacija rovinjske hotelske kuće, koja posluje u sastavu Adris grupe, od početka lipnja povećanja je za 5,7 posto. Maistra je u prvih šest mjeseci ostvarila tri posto manje noćenja nego u prvom polugodištu lani, uz povećanje prosječne cijene noćenja od osam posto što je dovelo do rasta poslovnih prihoda od pet posto. Ukupna ulaganja u 2016. procjenjuju se na više od 400 milijuna kuna, a u sljedećem trogodišnjem razdoblju Adris će u turistički dio svoga poslovanja uložiti 1,6 milijardi kuna. Krajem prošlog tjedna otvoren je novi Maistrin obiteljski hotel Amarin. Riječ je o najvećoj ovogodišnjoj investiciji u istarskom turizmu vrijednoj 300 milijuna kuna. U tijeku su pripreme na izgradnji novog hotela Park koja započinje krajem listopada ove godine.

U ljetnom razdoblju pojačano se trgovalo i dionicama Sunčanog Hvara čija vrijednost nije se značajnije mijenjala. U prvom polugodištu Sunčani Hvar povećao je prihode za 9 posto (na 44,6 milijuna kuna), no tvrtka je zbog povećanih financijskih troškova ostvarila gubitak od 11,7 milijuna kuna, 8,2 milijuna kuna više nego lani.

Nakon duže pauze na Hvaru je krenuo investicijski ciklus otvaranjem obnovljenog hotela Pharos. U obnovu i podizanje kategorizacije hotela uloženo je više od 55 milijuna kuna. Sunčani Hvar je u većinskom vlasništvu slovačkog Prime Tourist Resortsa koji je nakon nedavne objave ponude za preuzimanje otkupio i državne dionice te povećao vlasnički udio na 92,5 posto.