CALZEDONIA JOŠ UVIJEK BEZ SINDIKATA

I Kosor i Josipović vole tvornicu koja krši prava radnika

07.02.2011 u 13:16

Bionic
Reading

I premijerka Kosor je na svojoj međimurskoj turneji prošle subote posjetila tekstilnu tvornicu Tubla iz grupacije Calzedonia, u vlasništvu Sandra Veronesija. Radi se o poduzetniku kojeg je već predsjednik Josipović odlikovao Redom Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića, a tportal je već tada izvijestio da iz sindikalne centrale upozoravaju da se radi o poduzetniku koji brani osnivanje sindikata. Stoga smo upitali sada: jesu li radnici koji su sada počašćeni i premijerkinim posjetom u međuvremenu sindikalno organizirani? Odgovor je negativan


Sandro Veronesi - odlikovani poduzetnik koji zazire od sindikata i zagovara šestosatno radno vrijeme

Kao što je tportal već pisao, predsjednik Josipović krajem prošle godine za posebne zasluge u gospodarstvu odlikovao je talijanskog investitora Sandra Veronesija, unatoč činjenici što je u njegovim tvornicama sindikalno organiziranje nepoželjno. Josipović i Kosor s ponosom ističu koliko je Calzedonia dosad uložila u Hrvatsku, prilikom posjeta predsjednika brojka je iznosila 630 milijuna kuna, samo mjesec dana kasnije, do premijerkinog posjeta, već se popela na 700 milijuna kuna. U svakom slučaju, državničkim se posjetima pruža podrška mogućnosti gradnje vrijednog distributivno-logističkog centra, s obzirom da Calzedonia razmatra gradnju u nekoliko zemalja u EU-okruženju, a nova radna mjesta svakoj su vlasti dobrodošla.

No Kosor i Josipović i dalje žmire pred činjenicom da posjetom Tubli pružaju ugled poduzetnicima koji krše prava radnika. 'Ne vidim kod njih osjetljivost na radničke probleme. Josipović i Kosorsvjesno ili nesvjesnopokrivaju poduzetnike koji krše prava radnika', upozorava Svjetlana Šokčević iz Sindikata tekstila Hrvatske.

Priča o zabrani sindikalnog organiziranja u Tubli, nanovo otvorena zbog Josipovićevog odlikovanja, zamrla je sa sljedećom predsjednikovom izjavom, pa se premijerku u subotu nitko nije niti usudio pitati ništa slično:

'Pitao sam ih brani li se osnivanje sindikata, na što su mi rekli da o tome nema govora. Jedino da tvrtka nije željela automatski od plaće odbijati članarinu', izjavio je predsjednik Josipović krajem siječnja prilikom posjeta tvornici Tubla u vlasništvu odlikovanog Veronesija.

Upitali smo Šokčević što se otad promijenilo, je li nakon odlikovanja i umirujućih Josipovićevih riječi osnovana podružnica sindikata tekstila u Tubli? 'Ma kakvi, ništa se nije promijenilo. U Tubli imamo dosta članova, koji su i dalje tajni. Stav poslodavca prema sindikatu je takav da nismo niti pokušali podijeliti pristupnice, članovi su tajni i članarine se skupljaju na ruke', rekla je u razgovoru na tportal.

A na Josipovićevu primjedbu da tvrtka samo ne želi 'automatski od plaće odbijati članarinu' kaže kako je vidljivo da ne poznaje zakon, baš kao ni premijerka Kosor, koja Zakon o radu šalje u Sabor. Ili ga ne poznaju ili ih niti ne interesira činjenica da dotični poslodavac krši zakon, jer članak 250 Zakona o radu propisuje da je 'poslodavac dužan obračunavati i iz plaće radnika ustezati sindikalnu članarinu te je redovito uplaćivati na račun sindikata'. Drugim riječima, to što su Josipoviću iz Calzedonije ponudili kao izliku je protuzakonito. 'To ne samo da je prekršaj nego je i kazneno djelo, imamo slučaj jednog tekstilnog poslodavca u Krapinsko-zagorskoj županiji kojeg je inspekcija zbog odbijanja ustezanja sindikalne članarine iz plaća kazneno prijavila', objašnjava Šokčević.

No za razliku od radnica, prigodno dovođenih vikendom za strojeve, kako bi pozirale uz političare koji uzvikuju 'trebamo svi više raditi', čini se da Kosor ove subote nije pribjegnula triku kakav je koristio bivši predsjednik Mesić. Kako bi svojevremeno radnicama popunjavali tvornicu Modea subotom, one su svojevremeno dovožene za prigodno slikanje i druženje s novinarima. Kod premijerkinog posjeta, čini se da to nije bilo nužno. Naime, radnice u tvornici Tubla imaju šestosatno radno vrijeme kako bi odlikovani poslodavac izbjegao plaćanje pauze za ručak. Njegovom dosjetljivošću i sklonošću minimiziranju troškova petodnevni radni tjedan iznosi samo 30 sati, pa ostane posla i za subotu.